Udbetaling Danmark beregner, hvor meget du kan få i varmetillæg ud fra dine varmeudgifter de sidste tre år og størrelsen på din personlige tillægsprocent.
Du kan få dækket den del af dine varmeudgifter, der er højere end:
- 5.800 kr. om året (2024), hvis du er enlig
- 8.700 kr. om året (2024) , hvis du er gift/samlevende
Du kan dog kun få dækket varmeudgifter op til 25.800 kr. om året (2024).
Er I mere end to voksne i husstanden, sættes maksimum op med 8.500 kr. (2024) pr. person over 18 år ud over jer to.
Du skal dokumentere dine varmeudgifter, når du søger varmetillæg. Udbetaling Danmark skal bruge dokumentation for de sidste tre år, medmindre du har boet i boligen i kortere tid. Læs mere i artiklen:
Din personlige tillægsprocent viser, hvor meget du kan få i tillæg
Dit varmetillæg afhænger også af, hvor stor din personlige tillægsprocent er. Hvis tillægsprocenten er mindre end 100, får du udbetalt tilsvarende mindre i varmetillæg.
Du kan læse mere om, hvordan din personlige tillægsprocent bliver beregnet:
Din formue har ikke indflydelse på størrelsen af dit varmetillæg, og du skal ikke betale skat af varmetillægget.
Er der flere personer i husstanden over 18 år, eller har du logerende (lejere)?
Der er forskel på, hvordan Udbetaling Danmark beregner dit varmetillæg, hvis der bor andre på adressen udover dig og din eventuelle ægtefælle/samlever.
Hvis der er flere personer i husstanden, der er over 18 år, som fx voksne børn eller børnebørn, vil varmeudgiften blive delt mellem jer. Det betyder, at du får mindre i varmetillæg.
En logerende (en lejer) betragter Udbetaling Danmark som en person, der bor i pensionistens bolig, men ikke er en del af boligens husstand. Har du en logerende, vil den del af varmeudgiften, som vedrører den logerende, blive trukket fra dit samlede varmeforbrug. Det betyder også, at du får mindre i varmetillæg.
Har du fjernvarme eller en anden kollektiv varmeforsyning?
Hvis du har fjernvarme eller en anden kollektiv varmeforsyning, kan du ikke få varmetillæg til den fulde varmeudgift. Det skyldes, at du kun kan få varmetillæg til den egentlige varmeudgift. Hvis du har kollektiv varmeforsyning, trækker Udbetaling Danmark derfor automatisk 10 pct. fra til drift og vedligeholdelse af varmeanlægget. Det vil sige, at hvis du fx har varmeudgifter på 10.000 kr., får du kun varmetillæg, beregnet ud fra de 9.000 kr.
Hvis du får boligstøtte og har fjernvarme eller en anden kollektiv opvarmning, får du et tilskud igennem boligstøtten til varmeudgiften. Det tilskud trækker Udbetaling Danmark fra, når det bliver beregnet, hvor meget du kan få i varmetillæg.
Bruger du el eller gas til varme og husholdning?
Hvis du bruger el til både varme og husholdning, kan du ikke få varmetillæg til den fulde varmeudgift. I stedet bliver dit varmetillæg sat ned med:
- 4.600 kr. om året (2024) for enlige
- 6.100 kr. om året (2024) for gifte/samlevende
Vær opmærksom på, at de samme regler gælder fra 1. januar 2024, hvis du opvarmer med jordvarme eller varmepumpe.
Hvis du bruger gas til både varme og husholdning, kan du ikke få varmetillæg til den fulde varmeudgift. I stedet bliver dit varmetillæg sat ned med:
- 900 kr. om året (2024) for enlige
- 1000 kr. om året (2024) for gifte/samlevende.