Fra 1. januar 2024 påvirker folkepensionisters arbejdsindkomst (indkomst ved personligt arbejde) ikke længere beregningen af folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg.
Det betyder, at der ikke længere er et loft for, hvor meget folkepensionister må tjene ved siden af deres folkepension.
Hvis du har arbejdsindkomst i 2023
Reglerne om arbejdsindkomst gælder med tilbagevirkende kraft for 2023. Derfor vil du få en eventuel merudbetaling af folkepension for 2023 i forbindelse med opgørelsen af pension for 2023.
Opgørelsen af pension for 2023 foregår for størstedelen af pensionisterne fra maj 2024 og for selvstændige og udenlandske pensionister fra september 2024.
Bør jeg gå på udskudt pension?
Selvom du kan fortsætte med at arbejde, uden at det får betydning for din folkepension, kan du stadig vælge at udskyde folkepensionen.
Skal du beslutte dig for, om du vil udskyde eller ansøge om folkepension, kan du i Udbetaling Danmarks beregnere få hjælp til at finde ud af, hvad det vil betyde for dig. Her kan du få en vejledende beregning af, hvad du kan forvente at få i folkepension, eller hvad du kan forvente at få i folkepension og ventetillæg, hvis du vælger at udskyde folkepensionen og få den udbetalt senere.
Er du i tvivl om, hvordan du skal indrette dig økonomisk i forhold til din pension, anbefaler Udbetaling Danmark, at du kontakter en privat rådgiver. Udbetaling Danmark kan kun vejlede dig om de gældende regler.
Hvad er arbejdsindkomst?
Arbejdsindkomst er indkomst ved personligt arbejde.
Indkomster, der tæller med som indkomst ved personligt arbejde, er blandt andet:
- Lønindkomst
- Fratrædelsesgodtgørelse
- Efterløn
- Indkomster fra egen virksomhed, hvor du selv tager aktiv del i driften
- Honorarer
- Dagpenge
- Mødediæter
(Vær opmærksom på, at listen ikke er udtømmende.)
Andre indkomster indgår stadig i beregningen af folkepension. Det gælder blandt andet kapitalindkomst, aktieindkomst og private arbejdsmarkedspensioner.
Udbetaling Danmark skal stadig bruge arbejdsindkomsten
Selvom arbejdsindkomsten ikke længere skal indgå i beregningen af folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg, skal den stadig indgå i indkomstgrundlaget for den personlige tillægsprocent. Udbetaling Danmark beder derfor stadig pensionisterne om at oplyse indkomsten.
Den personlige tillægsprocent bruges til at beregne ældrecheck, helbredstillæg, varmetillæg og mediecheck.
Den personlige tillægsprocent kan være mellem 0 og 100. Jo højere tillægsprocenten er, jo mere kan du få i varmetillæg, ældrecheck og helbredstillæg. Den personlige tillægsprocent skal være 100, for at du kan få mediecheck.