Skylder du penge til fx din kommune eller staten, eller har du ikke afdraget på dit SU-lån, har du gæld til det offentlige. I det tilfælde har det offentlige flere muligheder for at få sine penge igen. Først og fremmest vil Gældsstyrelsen kontakte dig og forsøge at lave en aftale om tilbagebetaling.
Pengene kan tages fra din løn
Indgår du ikke en aftale om at afdrage din gæld, eller overholder du ikke aftalen, kan Gældsstyrelsen beslutte, at der skal ske en lønindeholdelse, dvs. at din arbejdsgiver tilbageholder en del af din løn, som så går til afbetaling af din gæld. Der kan tilbageholdes mellem 5 og 30 pct. af din løn.
Hvis du har fast ejendom
Ejer du fast ejendom, og har misligholdt din gæld til det offentlige, kan Gældsstyrelsen tage et såkaldt udlæg i dine værdier eller fast ejendom. Udlæg i ejendom betyder, at Gældsstyrelsen pantsætter dine værdier eller fast ejendom for at få dækket din gæld.
Ingen børne- og ungeydelse
Hvis du skylder penge til en eller flere daginstitutioner, kan Gældsstyrelsen tilbageholde din børne- og ungeydelse (børnepenge). Gældsstyrelsen tilbageholder pengene, indtil du ikke længere skylder penge til daginstitutionen.
Besøg af fogeden
Skylder du penge til det offentlige, og er du ikke i stand til at betale dem tilbage, kan du få besøg af pantefogeden, der beslaglægger værdier fra dit hjem. Tingene sælges herefter på auktion for at dække din gæld. Fogeden må dog ikke tage alt, hvad du har; du har ret til at beholde et beskedent hjem og levefod.