Undgå graviditet

Hvis du vil undgå at blive gravid, findes der forskellige former for prævention

Læs mere og selvbetjeningsløsninger

Hvis du vil beskytte dig mod at blive gravid, findes der forskellige former for prævention. Du kan finde information om de forskellige præventionsformer i Patienthåndbogen og på Sex & Samfunds hjemmeside.

Din læge kan rådgive dig om prævention, men du kan også henvende dig på en præventionsklinik eller hos en anden læge.

Det er gratis at få vejledning om prævention, men du skal selv betale selve præventionen.

Det er forskelligt for de forskellige typer af prævention. Nogle former for prævention, fx p-piller, kræver en recept fra lægen og skal købes på apoteket. Andre former, fx kondomer, kan købes i håndkøb.

Enhver, der er fyldt 18 år har ret til at blive steriliseret.

Unge mellem 18-25 år kan først få foretaget sterilisationen seks måneder efter de har henvendt sig til lægen om at blive steriliseret. I specielle tilfælde kan personer under 25 år blive steriliseret tidligere end seks måneder efter fremsættelse af deres ønske om sterilisation, fx:

  • hvis der er alvorlige arvelige sygdomme i familien
  • eller hvis en graviditet kan bringe kvindens eller barnets liv i fare.

I nogle tilfælde kræves det, at et samråd i regionen giver tilladelse til sterilisationen. Hvis du får afslag på din ansøgning om tilladelse, kan du anke samrådets afgørelse til Abortankenævnet.

Sterilisationen foretages på et sygehus, på en klinik eller hos en praktiserende speciallæge. Inden sterilisationen skal du have vejledning i selve indgrebet og dets følger samt om alternative midler til at undgå graviditet.