Stamcelledonation

Der mangler stamcelledonorer. Ved at tilmelde dig som stamcelledonor kan du derfor være med til at redde liv

Læs mere og selvbetjeningsløsninger

Transplantation med blodstamceller kan være sidste chance for at overleve for børn og voksne, som bliver ramt at kræft i blodceller, eller som har en sygdom i knoglemarven, immunsystemet eller cellestofskiftet.

En stamcelletransplantation kan igangsætte en udvikling af nye blodceller, som kan erstatte de syge eller manglende celler hos patienten.

Stamcelledonation kan foregå på to måder: Fra knoglemarven eller via blodet.

Alle kan tilmelde sig som stamcelledonor, hvis de opfylder følgende betingelser:

  • vejer mindst 50 kg
  • er sund og rask
  • er mellem 18 og 55 år.

Nej, det gør ikke ondt at donere. Men du kan have noget ubehag enten før eller efter donationen, afhængigt af donationstypen. Du kan donere på 2 måder: via blodet eller fra knoglemarven. Donationsmåden afhænger af patientens sygdom.

Der er kun en meget lille risiko forbundet ved at være stamcelledonor, og der laves altid en grundig helbredsundersøgelse for at nedsætte risikoen yderligere. Skulle der mod forventning alligevel ske noget, er du som donor sikret erstatning via Patienterstatningen og Danmarks Frivillige Bloddonorers Sikringsfond.

Du får dækket alle transportudgifter og tabt arbejdsfortjeneste efter aftale med din arbejdsgiver. Det betyder, at du ikke skal bruge ferie eller fridage på donationen.
Skulle det uheldige ske, at du har brug for nogle ekstra dage til at komme dig oven på donationen, får du dækket tabt arbejdsfortjeneste for de dage.

Bor du vest for Storebælt vil den foregå i Aarhus på Aarhus Universitetshospital. Bor du øst for Storebælt vil den foregå i København på Rigshospitalet.

Reglerne om stamcelledonation står i vævsloven, som du kan læse på Retsinformation.