Børne- og ungeydelse bliver delt mellem forældre fra 1. januar 2022
Børne- og ungeydelse bliver som udgangspunkt delt lige mellem forældre, der har fælles forældremyndighed over et barn. Det afhænger dog af, om I bor sammen eller ej – og hvornår I eventuelt er flyttet fra hinanden.
Bor I sammen, får I automatisk en halvdel hver.
Bor I hver for sig og er flyttet fra hinanden før den 19. oktober 2021, bliver børne- og ungeydelsen ikke delt. Er I flyttet fra hinanden den 19. oktober 2021 eller derefter, får I automatisk en halvdel hver.
Dit barns alder har betydning for, hvor meget du får i børne- og ungeydelse
Er dit barn lige fyldt 3 eller 7 år, vil din børneydelse være mindre. Er dit barn lige fyldt 15 år, vil du i stedet få ungeydelse, som bliver udbetalt hver måned.
Skylder du penge for daginstitution til kommunen?
Hvis du ikke har betalt for dag- og klubtilbud eller skolefritidsordning til kommunen, kan Gældsstyrelsen modregne det, du skylder, i din børne- og ungeydelse. Du vil få et brev fra Gældsstyrelsen, hvis det sker. Har du spørgsmål eller er uenig i det modregnede beløb, skal du kontakte kommunen.
Hvis det er den anden forælder, der mangler at betale, vil du ikke blive modregnet i din børne- og ungeydelse.
Din indkomst betyder noget for, hvor meget du får
Børne- og ungeydelsens størrelse kommer også an på din indkomst. Hvis du har et topskattegrundlag er over 828.100 kr. (2022), vil beløbet blive sat ned. Fra januar 2022 vil den anden forælders indkomst ikke påvirke din børne- og ungeydelse.
Mangler du at betale børne- og ungeydelse tilbage?
Hvis du mangler at betale børne- og ungeydelse tilbage, bliver du trukket i din udbetaling af børne- og ungeydelse, ind til beløbet er betalt. Stopper du med at få børne- og ungeydelse, inden beløbet er betalt, får du et brev med det beløb, du skal betale.
Hvis det er den anden forælder, der mangler at betale tilbage, vil du ikke blive modregnet i din børne- og ungeydelse.