Denne periode udgør overgangsåret til den nye ferielov. De feriepenge, du optjener i denne periode, bliver til en opsparing hos en ny fond, Lønmodtagernes Feriemidler. Det er din arbejdsgiver, der indberetter og indbetaler feriepengene til fonden.
Lønmodtagernes Feriemidler
Dine feriepenge i overgangsåret bliver til en opsparing hos en ny fond, Lønmodtagernes Feriemidler.
Vigtige datoer og deadlines
Primo 2021
Du får et brev fra Lønmodtagernes Feriemidler, hvor du bliver bedt om at tjekke de oplysninger, din arbejdsgiver har indberettet til fonden.
April 2020
Hvis du har optjent mindre end 8,4 feriedage til at holde ferie for i perioden fra den 1. maj til 31. august 2020, har du en særlig mulighed for at søge om Ferieforskud 2020.
Du kan søge fra april 2020. Nærmere information om, hvornår og hvordan du søger, kommer her på siden. Du skal søge senest den 31. december 2020.
Din opsparing
Alle får en opsparing
Alle lønmodtagere får en opsparing hos Lønmodtagernes Feriemidler.
Det er din arbejdsgiver, der indberetter og indbetaler feriepengene til fonden. Du får et brev fra Lønmodtagernes Feriemidler i starten af 2021, hvor du kan se, hvor meget der er indberettet til din opsparing.
Her kan du se en film om din nye opsparing:
Hvorfor får du en opsparing?
Det gør du, fordi du ellers kunne holde dobbelt så meget ferie, som du plejer – og din arbejdsgiver skulle udbetale dobbelt så mange feriepenge til dig. Det ville have store konsekvenser for både den danske samfundsøkonomi og din arbejdsgivers økonomi.
Din opsparede ferie for overgangsåret bliver i stedet til en opsparing hos den nye fond, Lønmodtagernes Feriemidler. Overgangsåret løber fra den 1. september 2019 til den 31. august 2020.
Du kan afholde samme antal feriedage, som du plejer.
Se, hvad der står på din opsparing
Det er din arbejdsgiver, der indberetter og indbetaler feriepenge til din opsparing.
Frem til den 31. december 2020 kan du løbende følge med i, hvad din arbejdsgiver indberetter. Din arbejdsgiver skal senest have indberettet den 31. december 2020.
Nogle arbejdsgivere vil indberette løbende, og andre vil først indberette lige inden indberetningsfristen den 31. december 2020.
Du får et brev i starten af 2021, hvor du kan se, hvad din arbejdsgiver har indberettet til din opsparing.
Kan jeg indbetale mere til opsparingen?
Nej. Det er kun de feriepenge, du tjener i overgangsåret, der bliver til en opsparing. Du kan ikke indbetale mere til opsparingen.
Står der det rigtige beløb på din opsparing?
Sådan tjekker du beløbet
Du får et brev fra Lønmodtagernes Feriemidler i starten af 2021. Her kan du se, hvad din arbejdsgiver har indberettet til din opsparing for overgangsåret.
Din arbejdsgiver skal indberette 12,5 pct. af din ferieberettigede løn (før skat). Det er fx timeløn, faste tillæg og overarbejdsbetaling. Løn under sygdom eller barsel tæller også som løn.
Du skal også have feriepenge af personalegoder.
Du skal også have feriepenge af dit eget bidrag til fx:
- pensionsordninger, hvor bidrag eller præmier er skattefrie
- aldersopsparing
- aldersforsikring
- arbejdsmarkedsbidrag
Du skal ikke have feriepenge af diæter, andre omkostninger i forbindelse med arbejdet, feriepenge, løn under ferie eller ferietillæg.
Står der ikke det rigtige beløb på din opsparing, skal du kontakte din arbejdsgiver.
Udbetaling af opsparingen
Du får automatisk udbetalt opsparingen
Du får automatisk udbetalt opsparingen, når:
- du når folkepensionsalderen. Du har dog mulighed for at udsætte udbetalingen.
- du har optjent under 1500 kr. i alt i feriepenge i overgangsåret.
Du kan tidligst få opsparingen udbetalt fra den 1. oktober 2021.
Hvad sker der med opsparingen, hvis jeg dør?
Hvis du dør, inden du har fået udbetalt din opsparing, bliver den udbetalt til boet.
Søg om at få opsparingen tidligere
Der er mulighed for at søge om at få opsparingen udbetalt, før du når folkepensionsalderen. Du vil tidligst kunne få den udbetalt fra den 1. oktober 2021. Du kan få opsparingen udbetalt, når du:
- går på førtidspension
- får efterløn
- får tilkendt fleksydelse
- får udbetalt alderspension, der er oprettet som led i et ansættelsesforhold
- har et varigt ophold i udlandet.
Du kan ikke søge om udbetaling endnu. Nærmere information om, hvornår og hvordan du søger, kommer her på siden.
Jeg har nået folkepensionsalderen
Hvornår kan jeg få min opsparing udbetalt?
Du får automatisk udbetalt opsparingen, når du når folkepensionsalderen.
Dog kan du tidligst få udbetalt opsparingen fra den 1. oktober 2021.
Jeg er i arbejde
Hvis du fortsat arbejder, efter at du har nået din folkepensionsalder, betragtes du som lønmodtager. Det betyder, at din arbejdsgiver også skal indberette dine opsparede feriepenge for overgangsåret til Lønmodtagernes Feriemidler.
Kan opsparingen påvirke min folke- eller førtidspension?
Din opsparing hos Lønmodtagerne Feriemidler har ikke betydning for, hvad du får udbetalt i folke- eller førtidspension.
Hvis du er i tvivl, om opsparingen kan påvirke andre ydelser, skal du kontakte den ordning, som udbetaler ydelsen.
Din opsparing udvikler sig
Opsparingen bliver investeret
De opsparede feriepenge placeres i fonden Lønmodtagernes Feriemidler, der forvaltes af LD Fonde. Hvert år bliver din opsparing reguleret. Reguleringen kan være både positiv og negativ, afhængig af det samlede resultat af fondens investeringer.
Reguleringen beregnes ud fra størrelsen på din opsparing.
Betyder det noget, hvis min arbejdsgiver har valgt at beholde feriepengene?
Nogle arbejdsgivere vælger at beholde feriepengene i virksomheden mod at betale en årlig indeksering til Lønmodtagernes Feriemidler. En indeksering er en slags rente, de betaler for at beholde feriepengene.
Det betyder ikke noget for dig, om din arbejdsgiver vælger at beholde eller betale feriepengene. Din arbejdsgiver skal i begge tilfælde indberette feriepenge til Lønmodtagernes Feriemidler.
Fonden sørger for, at alles opsparinger udvikler sig ens på baggrund af resultatet af både fondens investeringer og indekseringen.
Lønmodtagernes Feriemidlers tilgang til investeringen
LD Fonde, som har det overordnede ansvar for den nye fond, Lønmodtagernes Feriemidler, skal forvalte din opsparing til størst mulig gavn for dig.
Det betyder, at de investerer din opsparing ud fra et mål om at opretholde opsparingens værdi samt at skabe det størst mulige afkast, så din opsparing udvikler sig bedst muligt.
Har du optjent mindre end 8,4 feriedage?
Du kan søge om Ferieforskud 2020
Hvis du har optjent mindre end 8,4 feriedage til at holde ferie for i perioden fra den 1. maj til 31. august 2020, har du en særlig mulighed for at søge om Ferieforskud 2020. Det er en forskudsudbetaling, hvor du kan få udbetalt nogle af de feriepenge, som ellers bliver til en opsparing hos Lønmodtagernes Feriemidler.
Du kan søge fra april 2020. Nærmere information om, hvordan du søger, kommer her på siden. Du skal søge senest den 31. december 2020.
Om fonden ’Lønmodtagernes Feriemidler’
Kort om fonden
Lønmodtagernes Feriemidler er en ny fond, der er oprettet som en del af overgangen til den nye ferielov. Fonden forvalter lønmodtagernes feriepenge, der er optjent i overgangsåret. Fonden investerer feriepengene, frem til du får dem udbetalt.
Hvem er Lønmodtagernes Feriemidler?
Lønmodtagernes Feriemidler er en ny fond, der forvaltes af LD Fonde, der også forvalter fonden Lønmodtagernes Dyrtidsmidler.
Den daglige administration med opkrævning af arbejdsgiverne og udbetaling til dig som lønmodtager varetages af ATP.
Læs mere om, hvad den nye ferielov betyder for dig:
Andre emner
Hvis du er utilfreds eller vil klage
Er du ikke enig i en afgørelse fra Lønmodtagernes Feriemidler?
Hvis du ikke er enig i en afgørelse fra Lønmodtagernes Feriemidler eller mener, at de oplysninger afgørelsen er truffet ud fra, er mangelfulde eller forkerte, er du velkommen til at kontakte Lønmodtagernes Feriemidler.
Vil du klage over en afgørelse?
Hvis du vil klage over en afgørelse fra Lønmodtagernes Feriemidler, skal du sende en klage til Lønmodtagernes Feriemidler med teksten "Klage til Ankenævnet for Lønmodtagernes Feriemidler ". Lønmodtagernes Feriemidler skal have din klage senest 4 uger efter, du har fået afgørelsen.
Lønmodtagernes Feriemidler genbehandler din sag og vurderer din klage. Hvis du ikke får fuldt medhold, bliver din klage sendt til Ankenævnet for ATP.
ATP’s kundeambassadør
Hvis du har forslag til forbedringer eller er utilfreds, har ATP en kundeambassadør, du kan kontakte. Det kan fx være, hvis du ikke synes, du har fået en god service, eller hvis du synes, der er nogle ting, ATP kan gøre bedre. Læs hvordan du kontakter kundeambassadøren:
Lovgivning
Her kan du læse mere om lovgivning for Lønmodtagernes Feriemidler.