Arbejdsulykker og erhvervssygdomme
En arbejdsskade er en ulykke eller en sygdom, der skyldes arbejdet eller arbejdsforholdene
Læs mere og selvbetjeningsløsninger
Hvad er en arbejdsskade?
Er du kommet til skade i forbindelse med dit arbejde, skal det anmeldes til din arbejdsgivers forsikringsselskab eller til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.
Det kan være:
- Hvis du har været ude for en ulykke i forbindelse med dit arbejde
- Hvis du har fået en sygdom, der kan sættes i forbindelse med dit arbejde
Din ulykke kan anerkendes som en arbejdsskade, hvis:
- Ulykken er sket på grund af dit arbejde eller de forhold, det er foregået under
- Du har fået en fysisk eller psykisk skade, som har medført varige eller forbigående gener
- De gener, du har, skyldes den skade, du har fået ved ulykken
Din sygdom kan anerkendes som en arbejdsskade, hvis:
- sygdommen står på Fortegnelsen over Erhvervssygdomme
- det kan dokumenteres, at sygdommen skyldes dit arbejde
Du kan læse mere her:
Hvem skal anmelde arbejdsskaden?
I langt de fleste tilfælde skal du ikke selv gøre noget. Din arbejdsgiver eller læge sørger for at anmelde skaden.
Anmeldelse af arbejdsulykker
Hvis du har været ude for en ulykke, er det din arbejdsgivers pligt at anmelde arbejdsulykken.- Din arbejdsgiver skal senest 14 dage efter din første fraværsdag anmelde din ulykke, hvis ulykken har været skyld i, at du ikke har kunne varetage dit sædvanlige arbejde. Dette gælder også hvis du fx er blevet sat til at varetage en anden arbejdsfunktion end din normale.
- Din arbejdsgiver skal ligeledes anmelde ulykken, selvom du ikke har været uarbejdsdygtig, hvis ulykken må antages at give krav på ydelser efter §11 i arbejdsskadesikringsloven. Ydelser kan fx være udgifter til behandling og hjælpemidler (fx fysioterapi/kiropraktor eller høreapparat/krykker), som vil kunne dækkes af arbejdsskadesikringen.
Det er i første omgang din arbejdsgivers forsikringsselskab, der skal behandle sagen.
Forsikringsselskabet vil indhente oplysninger om ulykken og den skade, du har fået. Forsikringsselskabet vurderer, om de selv kan behandle sagen, ellers oversender forsikringsselskabet din sag til behandling hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.
Anmeldelser af erhvervssygdomme
Har du fået en sygdom, der kan skyldes dit arbejde, er det din læge eller speciallæge, der anmelder den til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Det er Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, der behandler alle anmeldelser om erhvervssygdomme.
Det skal du selv gøre
Det er vigtigt, at du giver arbejdsgiver så korrekte og konkrete oplysninger om din arbejdsulykke som muligt, og at du gør arbejdsgiver opmærksom på, hvis oplysningerne i anmeldelsen ikke er rigtige, eller hvis du fx har været uarbejdsdygtig mere end det oplyste.
Hold øje med, om du modtager et kvitteringsbrev fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring i din Digitale Post på borger.dk, om at din skade er anmeldt til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.
Du kan også følge med i Se Sag og se, om anmeldelsen er oprettet hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.
Hvis din arbejdsgiver ikke anmelder skaden til sit forsikringsselskab, kan du selv anmelde den til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Det kan fx være, hvis arbejdsgiveren ikke ønsker at anmelde skaden, eller hvis virksomheden ikke eksisterer længere eller er gået konkurs.
Når du selv eller en tredjepart, fx dit fagforbund, anmelder en arbejdsulykke, vil din arbejdsgiver modtage oplysninger om anmeldelsen, når AES begynder at behandle sagen.
Hvad sker der, når jeg har en arbejdsskadesag?
Når Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) har modtaget din anmeldelse, indhenter AES oplysninger for at vurdere din arbejdsskade. Det gælder både, hvis du har været ude for en ulykke eller fået en sygdom i forbindelse med dit arbejde.
Få overblik over en arbejdsskadesag
1. Sagen behandles
AES henter de nødvendige oplysninger fra fx dig, din
arbejdsgiver og din læge.
2. Kan skaden anerkendes som en arbejdsskade?
Skaden kan anerkendes som en arbejdsskade, hvis kravene i
arbejdsskadesikringsloven er opfyldt.
- Hvis skaden ikke kan anerkendes: Sagen afsluttes.
- Hvis skaden kan anerkendes: AES vurderer, om du kan få godtgørelse for varigt mén og erstatning for tab af erhvervsevne.
2.1. Godtgørelse for varigt mén?
Hvis skaden giver varige fysiske eller psykiske følger, vurderer AES, om du kan få godtgørelse for varigt mén. Dit helbred skal være stabilt, før størrelsen af dit varige mén (méngrad) kan vurderes.
- Méngrad: skal mindst være 5 %.
- Udbetaling: erstatningen udbetales som et engangsbeløb.
2.2. Erstatning for tab af erhvervsevne?
Hvis du ikke længere kan arbejde eller tjene det samme som før skaden, vurderer AES, om du kan få erstatning for tab af erhvervsevne. Din arbejdssituation skal være tilstrækkelig afklaret, før tabet kan vurderes.
- Tab af erhvervsevne: skal mindst være 15 %.
- Udbetaling: erstatningen kan udbetales månedligt eller som et engangsbeløb.
3. Sagen afsluttes
Din sag afsluttes, når der er truffet afgørelse, om skaden kan
anerkendes, og om du kan få erstatning.
Hvordan kan jeg følge min sag?
Du kan altid følge din sag og skrive til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) i selvbetjeningen
’Se Sag’.
I ‘Se Sag’ kan du:
- se status på, hvor langt din sag er
- se afgørelser, dokumenter og parter i sagen
- sende oplysninger til AES
- give andre adgang eller fuldmagt til din sag.
Hvordan behandler AES din sag?
AES behandler arbejdsskadesager individuelt, og derfor henter de oplysninger om, hvordan din ulykke eller sygdom er opstået. Oplysningerne hjælper AES med at forstå, hvad der er sket i din situation.
Når AES har alle de nødvendige oplysninger, kan de vurdere, om din ulykke eller sygdom kan anerkendes som en arbejdsskade efter arbejdsskadesikringsloven.
Se den forventede sagsbehandlingstid i breve fra AES
Du vil løbende få breve fra AES, mens din sag bliver behandlet. I brevene står der, hvor lang tid AES forventer, det tager at behandle din sag.
I ‘Se Sag’ kan du også finde alle dokumenter i din sag og se den forventede sagsbehandlingstid.
Sagsbehandlingstiden kan variere
Sagsbehandlingstiden afhænger blandt andet af, hvor mange oplysninger AES har brug for at hente. Alle sager er forskellige, og derfor kan behandlingstiden variere fra sag til sag.
Hvis du oplever ventetid
Der er typisk fire grunde til, at du kan opleve ventetid:
1. AES henter oplysninger
AES henter oplysninger fra fx din læge, speciallæger og hospitaler for at forstå din situation, og hvad der er sket. AES kan først træffe en korrekt afgørelse, når de har alle de nødvendige oplysninger, og det kan tage tid.
2. AES venter på svar
Der kan være ventetid på svar fra fx læger, hospitaler og andre parter. Der kan også være ventetid på lægeundersøgelser.
3. Dit helbred og din arbejdssituation
AES venter på, at din skade eller sygdom er stabil og ikke ændrer sig. AES venter også på, at din arbejdssituation er tilstrækkelig afklaret. Det er nødvendigt, for at AES kan vurdere din situation korrekt i forhold til godtgørelse for varigt mén og erstatning for tab af erhvervsevne.
4. Mange sager til behandling
AES modtager mange sager, som kan føre til længere ventetid. I 2024 afsluttede AES rigtig mange sager ift. forudgående år, og målet er at afslutte endnu flere sager i 2025 – især de sager, der har ventet længe. AES gør sit bedste for at give dig svar hurtigst muligt.
Mine pligter og rettigheder
Hvis du ikke ønsker, at en skadesag bliver behandlet i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring
Du eller din repræsentant har mulighed for at sige "nej" til, at Arbejdsmarkedets Erhvervssikring behandler eller indhenter oplysninger i din sag. Det kan for eksempel være, hvis en arbejdsgiver har anmeldt en arbejdsulykke, men du ikke er kommet til skade og derfor ikke ønsker, at vi behandler sagen.
Når din sag er modtaget i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, venter vi syv dage med at begynde sagsbehandlingen. Du kan indenfor de syv dage oplyse os om, at du ikke ønsker, at vi behandler eller indhenter oplysninger i sagen.
Derudover kan du eller din repræsentant til enhver tid bede os om at standse behandlingen af en sag, hvilket vi så vil gøre. Som tilskadekommen er du part i din sag og kan på et hvilket som helst tidspunkt i sagsforløbet få en kopi af de oplysninger, der er i sagen.
Du kan også følge med i din sag på Se Sag. Her kan du også
give andre adgang til at se din sag.
Spørgsmål og lægeundersøgelser
For at vi kan undersøge din sag bedst muligt, er det vigtigt, at du svarer på vores spørgsmål og går til de lægeundersøgelser, vi beder om.
Du kan få dækket dine nødvendige omkostninger, når vi sender dig til undersøgelser.
Oplysninger om din sag
Har du ekstra oplysninger til din sag, som du ønsker at give os, kan du bede om at få sagen udsat, mens du får fat i oplysningerne. Vi vil typisk udsætte sagen i 14 dage, før vi træffer en afgørelse.
Du kan på ethvert tidspunkt bede os om at standse behandlingen af din sag. Vi skal blot have besked om det skriftligt.
Før vi træffer en afgørelse i sagen, sender vi dig kopier af de oplysninger, som har betydning for sagens afgørelse, og som vi mener, du ikke kender i forvejen. Vi beder dig samtidig om at kommentere oplysningerne.
Hvis vi har brugt en af vores lægekonsulenter ved vurderingen af din sag, kan du, efter afgørelsen er truffet, bede om at se vores lægekonsulents udtalelse.
Udsæt svarfrist
I Se Sag kan du udsætte svarfristen i en stor del af de breve, Arbejdsmarkedets Erhvervssikring sender til dig
Klagemuligheder
Du kan klage over vores afgørelser og sagsbehandlingen
Genoptagelse
Er der nyt i din sag, kan du bede om genoptagelse.
Hvem kan hjælpe med min arbejdsskadesag?
Du har mulighed for, at give fuldmagt til nogen, som hjælper dig med din arbejdsskadesag. Det kan fx være din fagforening eller en advokat, som kan hjælpe dig med rådgivning eller med at udfylde skemaer. Vi samarbejder også med forskellige professionelle, fx læger eller din kommune.
Hvilke typer erstatning kan jeg få?
Når du får anerkendt en arbejdsskade, bliver det afgjort:
- om du skal have erstatning
- hvilken type erstatning du skal have
- hvor stor erstatningen skal være.
Det er din arbejdsgivers forsikringsselskab eller AES, der udbetaler erstatningen. Du kan være berettiget til følgende typer af erstatning og godtgørelse:
- sygebehandling, optræning og hjælpemidler mv.
- godtgørelse for varigt mén, hvis ménet er på 5 pct. eller derover
- erstatning for tab af arbejdsevne, hvis din erhvervsevne er nedsat med mindst 15 pct.
Du kan læse mere om, hvordan du kan beregne en erstatning på Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings hjemmeside:
Erstatning som engangsbeløb eller løbende ydelse
Godtgørelse for varigt mén bliver udbetalt som et engangsbeløb.
Erstatning for erhvervsevnetab bliver udbetalt som et engangsbeløb, hvis:
- du har fået en endelig afgørelse om erhvervsevnetab og
dit erhvervsevnetab er mindre end 50 pct.
Erstatning for erhvervsevnetab bliver udbetalt som en løbende, månedlig ydelse, hvis:
- du har fået en midlertidig afgørelse eller
dit erhvervsevnetab er 50 pct. eller større
Erstatninger, der udbetales som løbende ydelse, er skattepligtige. Erstatninger, der udbetales som engangsbeløb, regnes ikke med i den skattepligtige indkomst.
Erstatning til efterladte
Som efterladt har du mulighed for at få erstatning, hvis afdøde var omfattet af arbejdsskadeloven og dødsfaldet kan anerkendes som en følge af en arbejdsskade.
Hvem udbetaler min erstatning?
Din erstatning bliver udbetalt enten af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) eller din arbejdsgivers forsikringsselskab. Det afhænger af, om din arbejdsskade skyldes en erhvervssygdom eller en arbejdsulykke.
- Udbetaling ved erhvervssygdom:
AES udbetaler din erstatning, hvis din arbejdsskade er en erhvervssygdom.
- Udbetaling ved arbejdsulykke:
Din arbejdsgivers forsikringsselskab udbetaler erstatningen, hvis din skade er en arbejdsulykke. Er du ansat i staten, er det AES, der udbetaler erstatningen.
Når AES har afgjort, at du har ret til erstatning, går der normalt fem uger, før pengene bliver udbetalt til din NemKonto. Har du spørgsmål om din udbetaling, skal du kontakte din arbejdsgivers forsikringsselskab eller AES – afhængigt af, hvem der udbetaler din erstatning.
Læs mere om udbetaling efter en arbejdsskade
Læs mere om udbetaling, beskatning og særlige situationer efter en arbejdsskade:
Hvad er erstatning for varigt mén og erhvervsevnetab?
Varigt mén
Erstatning for varigt mén er et engangsbeløb som kompensation for de gener, du har fået på grund af skaden. Du kan få erstatning for mén, hvis dine gener og smerter er permanente, og dit mén er på minimum 5 pct.
Erhvervsevnetab
Hvis din skade betyder, at du ikke kan tjene det samme som før, kan du muligvis få erstatning for tab af erhvervsevne. Du kan få erstatning for tabt erhvervsevne, hvis din erhvervsevne er nedsat med mindst 15 pct. Du får enten en midlertidig eller en endelig afgørelse om erhvervsevnetab.
Hvis din situation på arbejdsmarkedet ikke er helt afklaret, vil du få en midlertidig afgørelse med revision. Det betyder, at du får en dato for, hvornår AES igen vurderer din sag. At din situation er uafklaret kan fx være, hvis du har fået et midlertidigt fleksjob, modtager dagpenge eller sygedagpenge, eller hvis du er under revalidering.
Hvis AES er sikre på, at din situation på arbejdsmarkedet ikke er midlertidig, får du en endelig afgørelse. Det kan fx være, hvis du er ansat i et varigt job eller fleksjob eller har fået førtidspension.
Det er vigtigt, at du giver AES besked, hvis din situation ændrer sig. AES får ikke automatisk besked fra din kommune, hvis du fx bliver tilkendt fleksjob eller førtidspension.
Hvordan får jeg dækket mine udgifter?
Du kan muligvis få dækket visse udgifter, du har haft, mens Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) har behandlet din sag. Det gælder udgifter til behandling og genoptræning efter arbejdsskaden, fx fysioterapi, medicin, behandling hos psykolog og rejseudgifter.
Måden, du søger om at få dækket dine udgifter, er forskellig, når du har været ude for en arbejdsulykke eller har fået en erhvervssygdom.
Her kan du læse mere om, hvad du skal gøre:
Dækning af udgifter i en arbejdsulykkessag
Hvis du har rejseudgifter og udgifter til fx medicin og behandling på grund af din skade, skal du sende en kopi af regningerne til din arbejdsgivers forsikringsselskab. De tager stilling til, om de kan dække dine udgifter. Hvis ikke, kan de bede AES om at afgøre, hvilke udgifter du kan få dækket.
Du skal kontakte din arbejdsgivers forsikringsselskab, hvis du har spørgsmål om udgifter til behandling, og hvilke typer af behandling arbejdsskadeforsikringen dækker.
Dækning af udgifter i en arbejdsulykkessag for ansatte i staten
AES betaler udgifter til offentlig transport efter, hvad det koster med det billigste transportmiddel. Kørsel i egen bil bliver betalt efter statens laveste kilometertakst.
Hvis AES har bedt dig om at blive undersøgt langt væk fra dit hjem, kan du søge om at få betalt nogle af dine udgifter til ophold på fx vandrehjem, hotel eller lignende og til mad og drikke. Du kan ikke få dækket udgifter for din eventuelle ægtefælle eller rejseledsager.
Hvis du er blevet trukket i løn med mindst 2 timer for at kunne tage til undersøgelse, kan du søge om at få dækket tabt arbejdsfortjeneste. AES dækker hele eller dele af din tabte arbejdsfortjeneste.
Når vi har modtaget din ansøgning, beregner vi, hvor meget du kan få dækket. Pengene bliver herefter sat ind på din NemKonto.
Dækning af udgifter i en erhvervssygdomssag
Hvis din sygdom er en anerkendt erhvervssygdom, kan du søge om at få betalt dine rejseudgifter og udgifter til fx medicin og behandling hos AES.
Hvis du endnu ikke har fået en afgørelse om, at din sag er anerkendt, skal du derfor gemme dine regninger på medicin, behandling og rejseudgifter. Dem kan du muligvis få dækket, hvis din sag om erhvervssygdom senere bliver anerkendt. Der er visse udgifter, du kan få betalt, selv om din sag endnu ikke er afgjort. Det gælder rejseudgifter til undersøgelser, som AES har bedt dig om at tage til.
Det skal du være opmærksom på, når du søger:
- Sørg for at læse side 1 på ansøgningsskemaet ” Vigtig information før du udfylder din ansøgning”
- Læg eventuelle kvitteringer, regninger eller andet i orden efter datoer. Så er det hurtigere at behandle din ansøgning
- Skriv tydeligt på dokumentationen, hvad og hvilken sag behandlingen vedrører. Har du fx fået fysioterapi, skal det også stå på regningen, hvor på kroppen du er blevet behandlet
Behandlingsudgifter i min erhvervssygdomssag
Det er som udgangspunkt kun tilskudsberettiget medicin og behandling, du kan søge om at få dækket. Det er fx behandling hos en kiropraktor eller fysioterapeut, hvis du er blevet henvist af din læge. Behandling på private hospitaler eller hos alternative behandlere er ikke omfattet.
Hvis du er medlem af Sygeforsikringen "danmark", trækker AES dit tilskud fra udbetalingen.
Rejseudgifter i min erhvervssygdomssag
AES betaler udgifter til offentlig transport efter, hvad det koster med det billigste transportmiddel. Kørsel i egen bil bliver betalt efter statens laveste kilometertakst.
Hvis AES har bedt dig om at blive undersøgt langt væk fra dit hjem, kan du søge om at få betalt nogle af dine udgifter til ophold på fx vandrehjem, hotel eller lignende og til mad og drikke. Du kan ikke få dækket udgifter for din eventuelle ægtefælle eller rejseledsager.
Dækning af tabt arbejdsfortjeneste ved undersøgelser
Hvis du er blevet trukket i løn med mindst 2 timer for at kunne tage til undersøgelse, kan du søge om at få dækket tabt arbejdsfortjeneste. AES dækker hele eller dele af din tabte arbejdsfortjeneste. Når vi har modtaget din ansøgning, beregner vi, hvor meget du kan få dækket. Pengene bliver herefter sat ind på din NemKonto.
Hvis din erhvervssygdomssag bliver afvist
Du kan få dækket rejseudgifter og udgifter til overnatning og spisning samt tabt arbejdsfortjeneste i forbindelse med de undersøgelser, som AES har sendt dig til, hvis din sag bliver afvist.
På AES’ hjemmeside kan du finde satserne for, hvor meget du maksimalt kan få betalt af dine udgifter:
Kan jeg få dækket fremtidige udgifter i min erhvervssygdomssag?
Din sygdom skal være anerkendt som erhvervssygdom hos AES, før du kan søge om at få betalt dine fremtidige udgifter. Det er som udgangspunkt kun tilskudsberettiget medicin og behandling, du kan søge om at få dækket. Når behandlingen er tilskudsberettiget, betaler du selv en del af beløbet, og det offentlige betaler resten. Behandling på private hospitaler eller hos alternative behandlere er ikke omfattet.
Er du medlem af Sygeforsikringen "danmark", trækker AES dit tilskud fra udbetalingen.
Det skal du være opmærksom på, når du søger:
- Sørg for at du og din læge har udfyldt hele ansøgningsskemaet
- Læg eventuelle kvitteringer, regninger eller andet i orden efter dato
- Skriv tydeligt på dokumentationen, hvilken sag behandlingen vedrører
Du kan ansøge her:
Hvem kan klage over afgørelsen?
Når din sag er blevet afgjort, er der flere, der kan klage over afgørelsen. Det kan være:
- dig selv
- din arbejdsgiver
- Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomskontrol (AESK)
- arbejdsgiverens forsikringsselskab.
Hvis der bliver klaget over afgørelsen af din sag, bliver din udbetaling udsat, indtil klagen er behandlet. Bemærk, at din udbetaling ikke bliver udsat, hvis det er dig, der klager over en afgørelse.
Vil du klage over afgørelsen af din sag?
Er du uenig i afgørelsen i din sag, kan du klage. Klager skal sendes til AES. Hvis AES ikke kan give medhold i klagen, bliver den sendt videre til behandling i Ankestyrelsen. Fristen for at klage er 4 uger efter, du har modtaget din afgørelse.
Hvordan kan jeg få genoptaget min sag?
Du kan få genoptaget en afgørelse, hvis der kommer nye oplysninger i sagen. Det kan fx være, at generne på grund af din skade viser sig at være mere alvorlige, eller din arbejdsmæssige situation ændrer sig, efter du har fået en endelig afgørelse.
Der gælder forskellige regler for genoptagelse alt efter, hvilken del af en sag du ønsker at få genoptaget. De tre hovedområder er:
- sager, vi tidligere har afvist
- spørgsmålet om erstatning
- fejl eller mangler i en afgørelse.
Læs mere om mulighederne for genoptagelse:
Hvem er Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES)?
Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) er en del af ATP-koncernen. AES behandler hvert år ca. 60.000 sager, hvor mennesker er kommet til skade eller er blevet syge på arbejdet. Derudover udbetaler AES erstatning til borgere for erhvervssygdomme og opkræver AES-bidrag via Samlet Betaling fra arbejdsgivere.
AES blev etableret 1. juli 2016 og er en sammenlægning af det tidligere Arbejdsskadestyrelsen og dele af det tidligere Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring.