Hvis dine forældre skal skilles

Næsten hvert tredje barn oplever, at forældrene bliver skilt, men der er hjælp at hente

Læs mere og selvbetjeningsløsninger

I gennemsnit er der omkring 15.000 skilsmisser i Danmark om året, og næsten hvert tredje barn oplever, at deres mor eller far bliver skilt. Der er altså rigtig mange børn, der oplever det samme som dig.

Når din mor og far skal skilles, kan Familieretshuset hjælpe dem med at få truffet en række beslutninger.

Når dine forældre bliver skilt eller flytter fra hinanden, skal de blive enige om, hvor meget du skal bo hos din far, og hvor meget du skal bo hos din mor. Det er en god ide, at du fortæller dem, hvordan du har det, og hvad du godt kunne tænke dig.

Hvis du har brug for nogen at tale med i forbindelse med dine forældres skilsmisse, kan du fx tage fat i en skolelærer eller en anden voksen, du stoler på. Du kan også ringe til Børnenes Skilsmissetelefon i Familieretshuset, hvor børnerådgivere sidder klar til at hjælpe dig med de tanker og spørgsmål, du går rundt med. Telefonnummeret er: 20 600 550, og åbningstiden er mandag til fredag 11-16.

Du kan også benytte Børns Vilkårs rådgivning - enten BørneTelefonen eller BørneChatten. Børns Vilkår er en forening der arbejder for, at børn skal have det så godt som overhovedet muligt.

Du har ret til at se begge dine forældre. Dine forældre kan for eksempel beslutte, at du skal bo lige meget hos hver af dem. Det kan også være, de beslutter, at du skal bo mest hos din far og være sammen med din mor hver anden weekend. Og måske beslutter de noget helt tredje.

Du har ret til at sige din mening om, hvordan du kunne tænkte dig, at det skal være, men du skal vide, at det ikke er sikkert, at det bliver, som du ønsker. Hvis du vil vide mere, kan du læse mere om samvær og bopæl på Familieretshusets hjemmeside.

Det kan ind i mellem føles ensomt, når ens forældre går fra hinanden. Men du er ikke alene. Hvert tredje barn oplever på et tidspunkt, at deres forældre går fra hinanden eller bliver skilt. Der er helt sikkert børn og unge omkring dig, som kender din situation.

Hvis du har brug for nogle at snakke med, eller hvis du har brug for hjælp til at komme videre, er her nogle gratis muligheder til dig:

Du kan ringe til Børnenes Skilsmissetelefon: 20 600 550. Det er Familieretshusets anonyme telefonrådgivning til børn og unge. Her sidder børnerådgivere klar, og de ved rigtig meget om børn og skilsmisser. De vil gerne hjælpe dig med de tanker, følelser og spørgsmål du går rundt med, efter dine forældre er blevet skilt. De kan også fortælle dig, hvad du har af muligheder, hvis du er ked af den ordning, du har med dine forældre.

Børns Vilkår har også en anonym telefonrådgivning for børn og unge. Du kan ringe til BørneTelefonen: 116 111. Her sidder rådgivere klar til at lytte til dig og snakke med om det, du går og tænker på og bekymrer dig om. Også hvis det handler om andet end skilsmisse.

Du har også mulighed for at komme i en børnegruppe. Det er en slags samtale- og snakkegruppe for børn med skilte forældre. Man mødes typisk 6-8 gange med nogle ugers mellemrum og snakker og er sammen med andre børn og unge i samme situation og på ens egen alder. Man kan finde børnegrupper flere steder. Familieretshuset har børnegrupper i hele landet, og der er nogle skoler, kommuner og andre, der laver børnegrupper.

Når dine forældre skal skilles, skal de ordne en masse papirer hos det, som hedder 'Familieretshuset'. Familieretshuset kan også hjælpe dine forældre, hvis det er svært for dem at blive enige om skilsmissen.

Familieretshuset har også børnegrupper, hvor du kan mødes og tale med andre børn, der ligesom dig har forældre, som enten er eller skal skilles.  Du kan læse mere om, hvordan du melder dig til en børnegruppe på Familieretshuset hjemmeside.

Det er dine forældre, som skal melde dig til en børnegruppe.

Indtil du er fyldt 18 år, er det din mor og far, som bestemmer over dig. Sådan er det også, selvom dine forældre er skilt. Men hvis du synes, du ser den ene af dine forældre for lidt, hvis du gerne vil flytte over til den anden forælder, eller hvis der er noget helt tredje, du gerne vil lave om på, så har du noget, man med et svært ord kalder ’barnets initiativret’. Du skal være fyldt 10 år, før du kan bruge din initiativret.

Hvis du bruger din initiativret, betyder det, at din mor og far og en sagsbehandler fra Familieretshuset skal overveje om nogle af aftalerne omkring dig skal laves om, nu hvor du med din initiativret har fortalt, at du er utilfreds.

Hvis du vil bruge din initiativret, skal du sende et brev til Familieretshuset, hvor du skriver, at du gerne vil benytte din initiativret. Det er vigtigt, at du skriver navn, adresse, cpr. nr. mm. På Familieretshusets hjemmeside kan du finde en blanket, du kan bruge og sende til Familieretshuset. Du kan måske få hjælp af en voksen, du stoler på.

Når du har puttet brevet i postkassen, har du gjort, hvad du skulle. Herefter er det Familieretshuset og dine forældre, som snakker sammen og kigger aftalerne omkring dig igennem én gang til.

Du skal vide, at det ikke er sikkert, at tingene bliver, som du ønsker. Men nu ved du, at både dine forældre og Familieretshuset har hørt, hvordan du har det, og hvad du godt kunne tænke dig.