Integrationsindsats og arbejdspligt

Opfylder du ikke opholdskravet og beskæftigelseskravet, er du omfattet af arbejdspligten

Vælg kommune for at se selvbetjening og information, der gælder dig

Læs mere og selvbetjeningsløsninger

Satserne vil fra den 1. juli 2025 være grundsats, forhøjet sats, mindstesats samt satser til hjemmeboende under 30 år. Derudover indføres børnetillæg, tillæg til enlige forsørgere, tillæg til enlige ikke-forsørgere, særligt ungetillæg, midlertidigt tilpasningstillæg og fritidstillæg.

Hvis du allerede modtager hjælp i kontanthjælpssystemet, vil du modtage nærmere information fra din kommune om, hvilken sats og hvilke tillæg, du kan forvente at modtage fra den 1. juli 2025, hvis du til den tid stadig modtager kontanthjælp.

Hvis du vil vide mere om det nye kontanthjælpssystem, kan du kontakte din kommune.

Hvis du får kontanthjælp, kan du være omfattet af arbejdspligten. Det gælder, hvis du:

  • Ikke har haft lovligt ophold i Danmark i mindst 9 ud af de seneste 10 år
  • Og ikke har haft arbejde svarende til mindst 2,5 år fuldtidsarbejde inden for de seneste 10 år.

Arbejdspligten gælder ikke for personer med opholdstilladelse efter lov om midlertidig opholdstilladelse til personer, der er fordrevet fra Ukraine.

Hvad betyder arbejdspligten?

Du skal som udgangspunkt deltage i en indsats på 37 timer om ugen. Det kan fx være:   

  • Nyttejob
  • Virksomhedspraktik
  • Småjob
  • Danskundervisning

Andre aktiviteter kan også tælle med, fx:

  • Forberedelse til danskundervisning
  • Jobsøgning
  • Transport til og fra aktiviteter

Hvis du ikke kan deltage fuldt ud

Hvis du har helbredsproblemer og ikke kan deltage 37 timer om ugen, kan jobcenteret beslutte, at du skal deltage færre timer.Det er jobcenteret, der planlægger indsatsen sammen med dig.

Vil du vide mere?

Kontakt jobcenteret i din kommune, hvis du vil vide mere om arbejdspligten.

Ud over kravet om ophold i sammenlagt 9 år inden for de seneste 10 år er der også krav om beskæftigelse svarende til 2 år og 6 måneders ordinær fuldtidsbeskæftigelse inden for de seneste 10 år som betingelse for, at du har ret til kontant- eller uddannelseshjælp.

Du skal opfylde beskæftigelseskravet, hvis du modtag selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse pr. 1. januar 2019, eller hvis du har ansøgt om hjælp til forsørgelse efter lov om aktiv socialpolitik fra og med denne dato.

Du er som udgangspunkt omfattet af beskæftigelseskravet på 2 år og 6 måneders beskæftigelse inden for de seneste 10 år for at opnå ret til uddannelses- eller kontanthjælp, hvis:

  1. du som udlænding er blevet folkeregistreret på baggrund af indrejse fra udlandet med virkning fra den 1. januar 2008 eller senere, og ikke tidligere har været folkeregistreret her i riget (Danmark, Færøerne eller Grønland)
  2. du som udlænding eller dansk statsborger har haft et udlandsophold i mere end 12 på hinanden følgende måneder og (gen)indrejser til riget den 1. januar 2008 eller senere – og har haft folkeregisteradresse her i riget med virkning før 1. januar 2008 – og (gen)ansøger om uddannelses- eller kontanthjælp den 1. januar 2019 eller senere

Når din opholdstid i forhold til hjælpen skal beregnes, medregner kommunen de perioder, hvor du har haft folkeregisteradresse her i riget (Danmark, Færøerne og Grønland), medmindre særlige grunde fører til et andet resultat, fx hvis du ikke har frameldt dig en adresse, du ikke bor på længere.

Ophold i udlandet i perioder på sammenlagt højst 2 måneder pr. kalenderår (fra 1. januar til 31. december) i forbindelse med ferie, studierejser, tjeneste- og forretningsrejser mv. ligestilles med ophold i riget. Det er dog et krav i den forbindelse, at du har beholdt din bopæl i Danmark, Færøerne eller Grønland.

Hvis du har været på militær mission for den danske stat under instruktion af forsvaret, regnes den periode også som ophold her i riget. Det samme gælder ophold i udlandet, hvor du af den danske stat er stillet til rådighed for militær mission under instruktion af udenlandsk eller international myndighed.

Kravet om, at du skal have opholdt dig lovligt i riget (Danmark, Færøerne eller Grønland) i sammenlagt 9 år inden for de seneste 10 år og beskæftigelseskravet, gælder ikke i det omfang, du efter EU-retten er berettiget til hjælpen.

En række ophold i udlandet regnes endvidere ikke som ophold uden for riget ved opgørelse af opholds- og beskæftigelseskravene.

Det gælder for:

  1. Ophold i udlandet, hvor du har været forhindret i at vende tilbage til riget som oprindelig planlagt på grund af udefrakommende og uforudsete omstændigheder af helt ekstraordinær karakter.
  2. Ophold i udlandet, hvor du har været statsudsendt eller har været medfølgende ægtefælle eller samlever til en statsudsendt. Ved statsudsendte forstås personer, a) der er udsendt af den danske stat, Grønland eller Færøerne, b) der er sekunderet til EU og internationale organisationer, eller c) der er ansat i internationale organisationer, hvor det forudsættes, at Danmark, Grønland eller Færøerne bidrager med økonomi og med personel i form af egne statsborgere.
  3. Ophold i udlandet, hvor du som mindreårig har haft ophold i udlandet sammen med en eller begge forældre under forældrenes samtidige ophold i udlandet efter nr. 2.Derudover visse personer født i udlandet ligestillet med personer født i Danmark, Grønland eller Færøerne i forhold til opholds- og beskæftigelseskravene.

Det gælder hvis:

  1. du som mindreårige er adopteret fra et land uden for riget af en adoptant med lovligt ophold her i riget
  2. du er født uden for riget, og havde mindst en forælder, der har været bopælsregistreret her i riget i mindst 12 sammenhængende måneder på fødselstidspunktet, og du er indrejst senest 6 måneder efter dit fødselstidspunkt.

Du skal selv give kommunen de oplysninger, der er nødvendige for, at kommunen kan afgøre, hvilken hjælp du har ret til.

Integrationsgrunduddannelsen (igu) er et 2-årigt forløb, der omfatter ansættelse i en lønnet praktikstilling på en virksomhed og skoleundervisning med uddannelsesgodtgørelse.

Ansættelsen er midlertidig og udgør en trædesten til det ordinære arbejdsmarked.

Ordningen bygger på de eksisterende overenskomster og satserne for erhvervsgrunduddannelsen under forberedende grunduddannelse.

Hvis du vil undersøge dine muligheder for at tage en igu, kan du læse mere om ordningen eller se en film om ordningen på Udlændinge- og Integrationsministeriets hjemmeside.