Udfyld omsorgs- og ansvarserklæring om faderskab

Her kan I afgive en omsorgs- og ansvarserklæring for jeres barn. Det medfører, at faderskabet bliver registreret, og det betyder, at I får fælles forældremyndighed.

I kan udfylde den digitale erklæring både før fødslen og i de første 28 dage efter barnets fødsel. Hvis barnet er mere end 28 dage gammelt, kan I ikke længere benytte denne selvbetjeningsløsning, og barnets mor vil modtage et brev fra Familieretshuset i Digital Post med information om, hvordan I registrerer faderskabet.

Ønsker du at medunderskrive en omsorgs- og ansvarserklæring, der allerede er udfyldt af den anden forælder i de første 28 dage efter barnets fødsel, kan du underskrive den udfyldte ansøgning her.

Vi oplever i øjeblikket, at hvis du bruger en IPhone, IPad eller MacBook med internetprogrammet Safari, er der risiko for at få fejl, når du skal signere din ansøgning med MitID. Det betyder, at du er nødt til at udfylde en ny ansøgning.

Derfor vil vi anbefale, at du i stedet for bruger et andet internetprogram, fx Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge. Hvis du har oplevet fejl med signering, kan du kontakte den myndighed, der behandler din sag.

Sådan gør du

  • Du skal udfylde, underskrive og indsende erklæringen digitalt med MitID.
  • Du skal bruge den anden forælders cpr-nummer og e-mailadresse, så erklæringen kan sendes videre til digital underskrift hos ham/hende.
  • Når du har udfyldt erklæringen, har du mulighed for at printe og gemme blanketten med dine oplysninger.
  • Den fælles forældremyndighed træder først i kraft, når du har modtaget en bekræftelse på omsorgs- og ansvarserklæringen i din digitale post.

Du skal have disse oplysninger og dokumenter klar, når du udfylder erklæringen:

Når barnet er under 28 dage gammelt

  • Hvis du skal afgive omsorgs- og ansvarserklæring for mere end ét barn, og børnene er under 28 dage gamle, skal du udfylde en erklæring pr. barn.
  • Når du har udfyldt formularen, vil den anden forælder modtage en e-mail til digital underskrift. Vær opmærksom på om mailen er endt i spamfilteret hos den, der skal medunderskrive (samtykke). Ved at følge linket i mailen kan den anden forælder se, hvad der er ansøgt om. Ønsker du/den anden forædler ikke at bruge linket i mailen, eller har du/den anden forælder ikke modtaget en mail, kan du klikke på "Videre" her på denne side for at komme til ansøgningen.
  • Ansøgningen skal medunderskrives indenfor 28 dage fra barnets fødselsdato. Hvis ikke der medunderskrives, bliver sagen ikke modtaget af myndigheden.

Kontakt

Hvem behandler sagen?

I kan angive faderskabet til jeres barn både før og efter barnets fødsel.

Angiver I faderskabet de første 28 dage efter fødslen, er det mors bopælssogn, der behandler sagen. I Sønderjylland dog bopælskommunen.

Angiver I faderskabet før fødslen eller senere end de første 28 dage efter fødslen, er det Familieretshuset, der behandler sagen.