Lav et stærkt kodeord

Et stærkt kodeord er på over 12 tegn, og du bør kun bruge det ét sted

Læs mere og selvbetjeningsløsninger

Et stærkt kodeord (password) er kendetegnet ved:

  • at være længere end 12 tegn. Jo længere det er, desto sikrere er du 
  • at bruge en kombination af bogstaver, tal og tegn. På den måde er det sværere at aflure eller knække
  • at være usædvanligt og personligt, så det er svært for andre at gætte.

Et kodeord er unikt

Et kodeord skal også være unikt. Det vil sige, at det kun må bruges ét sted. Det er for eksempel en dårlig idé at bruge det samme kodeord til både mail, sociale medier og MitID. 

Hvis du bruger samme kodeord på flere eller alle dine tjenester, kan svindlerne med det ene kodeord få fuld adgang til alle dine personlige oplysninger, hvis dit kodeord bliver lækket eller hacket.

På sikkerdigtal.dk kan du få gode råd til at lave et stærkt kodeord, der samtidig er let at huske.

To-trins-login betyder, at du skal igennem 2 trin for at logge ind. Du kan for eksempel få en sms-kode på din telefon, som du skal indtaste, efter du har indtastet dit normale kodeord.

To-trins-login er den sikreste form for adgang til e-mail, sociale medier og andre onlinetjenester. Sammen med et stærkt kodeord (password) bliver din sikkerhed forøget.

MitID er et eksempel på to-trins-login: Du taster først dit bruger-id og derefter bekræfter du adgangen med MitID-appen.

På sikkerdigital.dk kan du finde guider til, hvordan du slår to-trins-login til på forskellige tjenester.

En passwordmanager hjælper dig med at holde styr på dine kodeord. Du skal kun huske ét langt kodeord, som giver adgang til alle dine andre kordeord.

Passwordmanageren hjælper dig hurtigt og effektivt med at ændre dine kodeord, hvis du har mistanke om misbrug. 

Der findes en række passwordmanager-programmer til både din telefon og computer. Søg på internettet for at finde den, der bedst passer til dine behov.

Hvis du opdager eller mistænker, at dit kodeord (password) er blevet hacket eller lækket, skal du skifte det med det samme.

Bruger du det samme kodeord flere steder, skal du skifte det alle steder. Og allerhelst med ét unikt til hvert sted, så du ikke genbruger det samme.

Der findes hjemmesider, der kan holde øje med, om dit kodeord er blevet hacket. De giver dig også besked, hvis uheldet er ude.

Hjemmesiderne kan ikke afsøge hele internettet, men kigger på de mest udbredte hjemmesider. Du kan søge på dig selv for at se, om du er blevet ramt, og hvor du er blevet ramt. Hjemmesiderne er et supplement til sikring af dine kodeord. Skift det altid, hvis du er det mindste i tvivl.