Privatliv på sociale medier

Vær både opmærksom på tekniske indstillinger og din adfærd, når du er på sociale medier 

Læs mere og selvbetjeningsløsninger

Det er op til dig selv at sikre dig mod misbrug af de oplysninger, som du selv offentliggør. Du skal derfor tænke grundigt over, om det er relevant at offentliggøre personoplysninger som e-mailadresse, telefonnummer, bopælsadresse eller fødselsdag.

Du kan sagtens bruge medierne uden at fortælle en masse ting. Hvis du fx vil lægge dit CV ud på LinkedIn, så sørg for ikke at have dybt personlige oplysninger som fx CPR-nummer med og overvej i øvrigt, hvad du vil delagtiggøre resten af verden i om dit liv og din færden.

De sociale medier har milliarder af brugere over hele verden. Det giver kriminelle en lang række muligheder for at sprede virus og spam eller misbruge personlige data.

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg bruger et socialt medie?

Al information, som du lægger ud på medierne, kan blive tilgængeligt for andre. Det kan være din arbejdsgiver, kolleger, naboer, venner og uvenner såvel som indbrudstyve, hackere og producenter af spam. Tænk fx på, at et sjovt foto eller videoklip fra en festlig aften måske ses af en kommende arbejdsgiver.

Du skal først og fremmest tænke over, hvad du vælger at fortælle på de sociale medier. Dernæst skal du bruge din sunde fornuft og handle på samme måde på de sociale medier og internettet, som du gør andre steder.

Hackere kan forsøge at plante og sprede virus via de sociale medier. De kan eksempelvis forsøge at lokke brugerne til at klikke på et link, eller downloade et program, der så skader din computer. Du skal derfor bruge din sunde fornuft: Lad være med at åbne, downloade eller installere materiale, som du ikke er sikker på er i orden.

Identitetstyveri og spam kan også ske via sociale medier. Vær opmærksom på falske henvendelser om konkurrencer, du måske har deltaget i. Eller hvis en bekendt kontakter dig og skal bruge personoplysninger. Svindlerne kan have hacket din bekendtes profil og derfra have skrevet til dig.

Deling og misbrug af intime billeder og videoer er et stigende problem. Et billede, der kun var tiltænkt en partner, risikerer pludselig at ligge offentligt.

Vær opmærksom på, at billeder offentliggjort på internettet kan kopieres og bringes i en helt anden sammenhæng eller udsættes for forskellige former for manipulation i billedbehandlingsprogrammer. 

På Datatilsynets hjemmeside kan du få rådgivning og vejledning om behandling af oplysninger, og du kan læse mere om billeder på internettet, persondataloven, hvad du må eller ikke må offentliggøre mv.

Læs mere på Datatilsynets hjemmeside:

Hvem har brugsretten til billeder?

Du skal være opmærksom på, at når du accepterer brugerbetingelserne på sociale medier, kan det betyde, at du afgiver brugsretten til materiale som fx dine billeder til det sociale medie. Du bør derfor altid læse brugerbetingelserne, før du tilmelder dig.

Brug to-trins-godkendelse og vælg et stærkt password, som du ikke bruger andre steder. Brug mediets indstillinger for sikkerhed og privatliv til at sikre, at uvedkommende ikke får adgang til dine oplysninger.

Find guider på sikkerdigital.dk, som viser, hvordan du ændrer dine privatlivsindstillinger og styrker din sikkerhed på sociale medier.

Overvej altid, hvad du skriver og deler på sociale medier 

På mediernes sider med privatindstillinger har du mulighed for at angive, hvilke oplysninger om dig du ønsker at dele og med hvem. I øvrigt er det vigtigt at overveje, hvem du bliver ’venner’ med. Jo flere du ukritisk accepterer som venner, desto flere har mulighed for at misbruge det, som du lægger ud.

Du kan skrive til Politiets Online Patrulje, hvis du har spørgsmål eller har brug for gode råd om sikker færden på nettet, eller hvis du vil sende tips om mistænkelig adfærd eller direkte lovovertrædelser på nettet.

Politiets Online Patrulje beskæftiger sig med kriminalitet, der foregår online. Det kan fx være svindel, uønsket billeddeling, identitetstyveri, grooming og hadtale på nettet. Patruljen er sat i værk for at styrke politiets digitale tilstedeværelse, så du – i lighed med på gaden – kan komme i dialog med en digital politibetjent på internettet.

Politiets Online Patrulje patruljerer på diverse sociale medier og gaming sites. 

Sådan kontakter du Politiets Online Patrulje 

Du kan skrive direkte til Politiets Online Patrulje via Messenger på Facebook. Du kan også sende en mail til Politiets Online Patrulje på nsk-onlinepatrulje@politi.dk.

Hvis du vil anmelde et forhold, skal du gøre det enten ved at ringe til 114, anmelde det på politi.dk eller kontakte din lokale politikreds. Hvis din henvendelse er akut, skal du ringe 112. 

På sociale medier kan brugerne dele oplysninger og billeder med hinanden. Facebook er det mest udbredte sociale medie i Danmark. Andre medier er fx LinkedIn, YouTube, X, Snapchat, Instagram, TikTok, datingtjenester, musik- og billeddelingstjenester, internetspil m.fl.

Medierne giver mulighed for at dele information og kommunikere med hinanden, men rummer også risiko for misbrug.