Når du rejser med pas

Når du rejser uden for Danmark og Norden, skal du altid have dit pas med dig

Læs mere og selvbetjeningsløsninger

Når du rejser i Norden (Norge, Sverige, Finland og Island), er det som udgangspunkt ikke nødvendigt, at du som dansk statsborger medbringer dit pas.

Du skal dog stadig kunne identificere dig med anden form for billedlegitimation. Du kan bl.a. blive afkrævet et bevis for, hvem du er, ved overnatning på hoteller og lignende.

Indrejse til Danmark fra et andet nordisk land: Sådan identificerer du dig ved midlertidig skærpet grænsekontrol

Flere nordiske lande har i perioder skærpet grænsekontrol af indrejsende. Undersøg derfor altid forud for en rejse i Norden, om der er skærpet grænsekontrol.

Ved kontrol ved grænsen skal du kunne sandsynliggøre, at du er nordisk statsborger. Det er kun pas og nationale id-kort, der indeholder oplysning om statsborgerskab. Vi anbefaler derfor, at nordiske statsborgere medbringer et af følgende dokumenter:

  • Pas

  • Kørekort

  • Nationalt id-kort med billede (I Norden er det finske, norske og svenske statsborgere, der har et nationalt identitetskort, der er godkendt som rejselegitimation for indrejse i Danmark)

Nordiske statsborgere under 18 år

Nordiske statsborgere under 18 år er fritaget fra kravet om selvstændig legitimation, hvis personen rejser med en forælder/værge, der også er nordisk statsborger, og som kan identificere sig med nævnte dokumentation.

For nordiske statsborgere under 18 år, der rejser uden forælder/værge, gælder de samme regler som for voksne, og barnet skal derfor kunne sandsynliggøre sit statsborgerskab. Det anbefales derfor, at barnet medbringer et pas. Dette krav gælder dog ikke for skoleelever under 18 år, som rejser i forbindelse med en skoleekskursion inden for det almene skolesystem eller med en fritidsordning.

Ved skolerejser skal gruppen være ledsaget af en lærer eller anden person over 18 år, der er i besiddelse af en liste til brug for rejsen, som angiver alle skoleelever/ledsagende lærere samt dokumentation for rejsens formål og omstændigheder. Skolerejselister kan anskaffes ved at rette henvendelse til Udlændingestyrelsen eller en dansk politikreds. Det er fortsat en betingelse for indrejse, at de ledsagende lærere opfylder indrejsebetingelserne.

Når du rejser uden for Norden, skal du som dansk statsborger altid medbringe dit gyldige pas. Det gælder også for rejser til de lande uden for Norden, som er en del af Schengen-samarbejdet.

Danmarks deltagelse i Schengen-samarbejdet ændrer ikke på reglerne for, hvornår du skal medbringe dit pas.

Tjek passets gyldighed før rejsen

Visse lande kræver, at dit pas er gyldigt 6 måneder udover rejsens varighed. Undersøg derfor altid forud for rejsen, hvilke regler der gælder for dit/dine rejsemål.

Start Ansøg om pas til udlændinge i Danmark

For udlændinge fra Schengen-området, som skal rejse til et Schengen-land, gælder samme regler som for danske statsborgere.

Der gælder dog på nogle områder andre regler for udlændinge, der bor i Danmark, end for danske statsborgere:

  • Udlændinge fra EU kan ikke komme ind i et nordisk land uden at medbringe pas.

  • Udlændinge fra andre lande skal vise pas både ved indrejse i nordiske lande, Schengen-lande samt andre lande.

Hvis du mister dit pas, skal du straks melde det mistet. Proceduren afhænger af, om du har mistet passet i Danmark eller i udlandet, og om det er sket i forbindelse med en strafbar handling (fx tyveri).

Sådan melder du dit pas mistet i Danmark

Hvis du mister dit pas i Danmark, skal du melde det mistet til kommunen, som opdaterer passet som mistet. Herefter er passet ikke længere gyldigt. 

I tilfælde, hvor passet er mistet i forbindelse med en strafbar handling (fx tyveri), skal passet meldes mistet hos politiet. Herefter kan du henvende dig til kommunen og ansøge om nyt pas, som du selv skal betale.

Sådan får du et midlertidigt pas (nødpas) i udlandet

Hvis du mister dit pas i udlandet, skal du:

  • politianmelde det på den lokale politistation og bede om en politirapport eller en kvittering. 
  • medbringe politirapport/kvittering til den danske ambassade i det pågældende land sammen med 2 pasbilleder, der lever op til fotokravene. 

Ambassaden kan udstede et nyt, midlertidigt pas (nødpas), der gælder til du kommer tilbage til Danmark. Du skal betale et gebyr eller timebetaling for udstedelsen af det midlertidige pas.

På borger.dk kan du læse om reglerne for ansøgning om eller fornyelse af pas, herunder pris, krav til foto og meget mere.

Udenrigsministeriets borgerservice kan hjælpe med oplysning om andre landes pas og visumregler.

Udenrigsministeriets rejseapp, UM Rejseklar, kan downloades fra alle app stores. App’en giver dig mulighed for lettere at forberede din rejse – og ikke mindst mulighed for lettere at komme i kontakt med Udenrigsministeriet, hvis noget går galt.