Spildevand og kloakering

Spildevandet skal ledes bort på forsvarlig vis, og din ejendom skal være tilmeldt et kloaknet

Læs mere og selvbetjeningsløsninger

I Danmark renses spildevandet i rensningsanlæg, så spildevandet kan blive udledt i enten vandløb, søer, havet eller sive ned i jorden. Spildevand kommer fra bl.a. husholdninger, industrier, erhvervsvirksomheder og institutioner - regnvand og smeltevand betegnes også som spildevand. Hvis du er forbruger af spildevand, skal du betale for at være tilsluttet et kloakeringsanlæg.

Hvis din ejendom ikke tidligere har været tilsluttet et offentligt anlæg, skal du betale et standardtilslutningsbidrag. Udover tilslutningsbidraget skal du årligt betale et vandafledningsbidrag for at få spildevandet afledt til det offentlige spildevandsanlæg.

Inden du går i gang med kloakarbejde skal du ansøge om tilladelse hos kommunen. Når kloakarbejdet er færdigt, skal kloakmesteren færdigmelde den på virksomhedsportalen virkd.dk

Hvis du er tilsluttet et privat spildevandsanlæg, skal du, sammen med de andre ejendomme, som er tilsluttet samme anlæg, betale alle udgifterne til udførelse, drift og vedligeholdelse af anlægget. Hvis medlemmerne af det private spildevandsanlæg bliver uenige om driften, bestemmer kommunen, hvordan anlægget skal drives af de private ejere.

Hvis du som ejer af en helårsbolig ikke overholder reglerne for spildevandsrensning, kan kommunen kræve, at du forbedrer forholdene. Kommunen skal tilbyde dig at blive medlem af kloakforsyningen. Når man er medlem af kloakforsyningen, er det kommunen som overtager udførelsen, driften og vedligeholdelsen af din spildevandsløsning. Du skal betale standardtilslutningsbidrag og vandafledningsbidrag for din bolig.

Kommunen laver spildevandsplanerne. Hvis du er grundejer, kan du komme med indsigelser, men kommunen er ikke forpligtet til at følge indsigelserne.

Hvis du har et sommerhus eller et fritliggende hus, som ikke kan tilsluttes kloaknettet, og som derfor har en septiktank, skal kommunen holde øje med tanken. Kommunen kan forlange, at tanken bliver tømt regelmæssigt, og at den ikke forurener. Kommunen kan også forlange, at sommerhuse og huse i landområder og lign. bliver koblet til kloaknettet.

Det er kommunens ansvar at holde øje med badevandets kvalitet, så det er her, du skal henvende dig med spørgsmål.

Derudover kan du finde generel information om forurening af badevand på Miljøstyrelsens hjemmeside om badevand. Hos Friluftsrådet kan du finde de strande og havne, der har fået det Blå Flag, som symbol på omtanke for natur og miljø.

Den afgørelse, som du har modtaget fra myndigheden/førsteinstansen, indeholder en klagevejledning med oplysninger om klagefrist og klageberettigelse.

Hvis du ønsker at klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet over afgørelsen, skal du klage via Klageportalen, inden klagefristen udløber. Brug selvbetjeningen Klag til Miljø- og Fødevareklagenævnet (det tidligere Natur- og Miljøklagenævn).

Du kan se de gældende love og regler om miljøbeskyttelse i 'Miljøbeskyttelsesloven' på Retsinformations hjemmeside.

Du kan se de gældende love og regler om spildevand i 'Spildevandsbekendtgørelsen' og 'Spildevandsafgiftsloven' på Retsinformations hjemmeside.

Du kan se de gældende love og regler om betalingsregler for spildevandsanlæg i 'Bekendtgørelse af lov om betalingsregler for spildevandsanlæg' på Retsinformations hjemmeside.

Du kan se de gældende regler for udtømning af spildevand fra lyst- og fritidsfartøjer i bekendtgørelsen

Reglerne for Natur- og Miljøklagenævnet er beskrevet i bekendtgørelsen.