Robinsonlisten - markedsføringsbeskyttelse

Når du tilmelder dig Robinsonlisten, bliver du beskyttet mod direkte reklamer

Læs mere og selvbetjeningsløsninger

Du kan undgå de adresserede salgsreklamer og telefonopkald fra sælgere, hvis du registrerer dig på Robinsonlisten, og registreringen er gratis.

For at blive registreret, skal du bruge selvbetjeningsløsningen på denne side med navnet: Tilmeld eller afmeld beskyttelse mod direkte markedsføring (Robinsonlisten)

Ingen NemID

Du kan få hjælp i borgerservice i din bopælskommune.

Navne- og adressebeskyttede er dækket

Hvis du allerede har tilmeldt dig navne- og adressebeskyttelse i Det Centrale Personregister (CPR), behøver du ikke tilmelde dig Robinsonlisten. Dog skal du være opmærksom på, at firmaer, der havde dit navn og adresse inden din tilmelding, ikke får automatisk besked. Dem skal du selv kontakte.

Teleselskaber er ikke dækket

Du skal selv gøre dit teleselskab opmærksom på det, hvis du ønsker hemmeligt eller udeladt telefonnummer.

Selvom du har navne- og adressebeskyttelse og/eller er tilmeldt Robinsonlisten, har teleselskaberne pligt til at videregive telefonnumre, medmindre du gør opmærksom på, at du ikke ønsker det.

Der kan gå op til tre måneder, før din registrering træder i kraft.

Det Centrale Personregister (CPR)

Hver tredje måned laver CPR en ny Robinsonliste.

Virksomheder

  • Alle virksomheder har pligt til at undersøge, om du står på Robinsonlisten, før de afsender adresserede salgsreklamer eller ringer op til dig.
  • De virksomheder, der abonnerer på oplysninger om dig fra CPR, får automatisk besked om, at du har markedsføringsbeskyttelse. Det gælder fx din bank og dit teleselskab.

Eksempler på undtagelser

  • Firmaer, som fik dit navn og adresse, inden du anmodede om navne- og adressebeskyttelse.
  • Analyseinstitutter og godgørende foreninger må stadig kontakte dig, selvom du er registreret på Robinsonlisten.
  • Supermarkeder må uddele adresseløse reklamer, som fx tilbudsaviser. Der er forskellige Nej tak-ordninger, som du kan tilmelde dig.
  • PostNord må uddele informationsmateriale til husstanden.
  • Borgere og virksomheder kan få oplyst dit navn og din adresse fra CPR, medmindre du har tilmeldt dig navne- og adressebeskyttelse (hemmelig adresse).
  • Offentlige myndigheder samt virksomheder, som du skylder penge, kan kontakte dig.
  • Borgere og virksomheder kan få oplyst dit telefonnummer fra dit teleselskab, medmindre du gør det opmærksom på, at du ikke ønsker det.

For at blive afmeldt, skal du bruge selvbetjeningsløsningen Tilmeld eller afmeld beskyttelse mod direkte markedsføring (Robinsonlisten).

Ingen NemID

Du kan få hjælp i borgerservice i din bopælskommune.

Robinsonlisten er opkaldt efter Robinson Crusoe, som er en fiktiv person, der optræder i romanen Robinson Crusoe af Daniel Defoe. Han strander på en øde ø og lever isoleret.

Analyseinstitutter og godgørende foreninger må stadig kontakte dig, selvom du er registreret på Robinsonlisten.

Vil du også framelde dette, skal du kontakte de enkelte analyseinstitutter og foreninger og bede dem om at lade være med at kontakte dig. Virksomheden må ikke tage betaling for at notere, at du ikke vil have flere henvendelser.

Det skal gælde straks, uanset om du står på Robinsonlisten eller ej, og du kan klage til Forbrugerombudsmanden, hvis du alligevel får opkald fra virksomheden.

Hvis du vil klage til Forbrugerombudsmanden, kan det være nødvendigt, at du også sender en e-mail eller et brev til virksomheden, så du kan dokumentere, at du har frabedt dig reklamer og opkald.

Nej tak-ordninger

Der er forskellige typer ordninger, så du kan frabede dig eller tilmelde dig adresseløse forsendelser og reklamer.

Du kan bruge Forbrugerombudsmandens online klage- og kontaktformular hvad enten du ønsker at klage over en specifik markedsføringsaktivitet eller blot vil stille et spørgsmål om markedsføring.

Du skal logge på med NemID eller oprette en brugerkonto med din e-mailadresse. Herefter vil du blive ledt videre til en række spørgsmål. Hvis du ikke har mulighed for at benytte web-formularen, kan du få tilsendt en kopi af formularen ved at henvende dig til Forbrugerombudsmanden på tlf. 41 71 51 51.

Læs om Forbrugerombudsmandens kontakt- og klagemuligheder: