Webtilgængelighed til borger.dk

Borger.dk arbejder for at overholde standarder og sikre webtilgængelighed for alle

Læs mere og selvbetjeningsløsninger

Succeskriteriet for webtilgængeligheden på borger.dk er, at siden skal overholde de obligatoriske standarder for offentlige hjemmesider, herunder WCAG 2.0 level AA-krav.

Kravene skal bl.a. sikre, at siden er tilgængelig for flest mulige borgere i flest mulige situationer. Det betyder også, at den samme løsning kan bruges på flere forskellige terminaler og ikke er designet til kun at fungere på fx en PC eller en smartphone.

Borger.dk overholder standarden HTML5.

På Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside kan du læse mere om webtilgængelighed på hjemmesider.

Hvis du ønsker at få læst en tekst op fra siderne på borger.dk, er det muligt.

Det kræver blot, at du henter og installerer et gratis hjælpeprogram på din computer. Programmet finder du på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside Adgang For Alle.

Tegnstøtte er et digitalt værktøj, som støtter tegnbrugere med læsevanskeligheder i at læse danske hjemmesider. Værktøjet oversætter udvalgte ord til tegn, som vises i korte videoklip uden lyd. Værktøjet indeholder ca. 15.000 tegn for ord, som er hentet fra offentlige hjemmesider. Værktøjet kan bruges på både smartphones, tablets og computer.
 
Slå værktøjet til og fra ved at klikke på ikonet eller teksten 'Adgang med tegn'.

Når værktøjet er slået til, vil udvalgte ord blive markeret med en gul overstregning. Peg på det markerede ord med cursoren på din pc eller med fingeren på tablet eller mobil. Tegnet for ordet bliver herefter vist i et videoklip.

Benytter du tastaturet og ikke en mus til at navigere på borger.dk, er der en række funktionaliteter, der gør det nemmere for dig.

Bruger du tab-knappen, kommer der tre genveje frem allerførst på siden. Her kan du vælge mellem at springe direkte til Søgning, Emnenavigation eller Indhold. Tryk på knappen Enter, når en af de tre genveje er aktive, så springer du direkte til det valgte sted på siden.

Du kan også vælge at springe til det samme indhold ved at bruge særlige tastekombinationer. Søgning har genvejstasten 1, Emnenavigation har genvejstasten 2 og Indhold har genvejstasten 3.

Windows

Er du på en Windows-maskine skal du typisk samtidigt holde tasterne ”Shift” + ”Alt” + den ønskede genvejstast.

Mac

Bruger du Mac, skal du samtidigt holde tasterne ”Control” + ”Option” + den ønskede genvejstast.

Skærmlæser

Benytter du skærmlæser som Jaws eller NVDA, er der funktioner i disse, der kan hjælpe dig yderligere. Borger.dk tilbyder hjælp til navigation, som de nyere udgaver af skærmlæserne kan benytte. Fx kan du springe mellem overskrifter, lister eller regioner på side, eller få dem oplistet i skærmlæseren, så du herfra kan vælge relevant overskrift eller område.

Borger.dk testes løbende for webtilgængeligheden på siden for at sikre en høj standard på området.

Desuden inddrages en webtilgængelighedsekspert løbende til at kvalitetssikre borger.dk, specielt i forbindelse med større ændringer og udviklingsforløb på siden.

Hvis pdf-dokumentet, du skal læse, ikke er fuldt webtilgængeligt, er der en opsætning i Adobe Reader, som sikrer, at dokumentets indhold læses op i en skærmlæser. Funktionen hedder ”Skift læseindstillinger”.

Genvej i til læseindstillinger

Tryk Skift plus Kontrol plus fem samtidigt (Shift + Control + 5). Vælg ”Brug læserækkefølge i normal udskriftstrøm” under ”Læserækkefølge”. Du kan herefter vælge, om det skal gælde kun for den eller de sider, der er synlige i Adobe Reader eller hele dokumentet. Tryk ”Start”, og du kommer tilbage til dokumentet og skulle nu få det læst op.

Læseindstillinger i menuen

Vælg ”Rediger”, ”Tilgængelighed”, ”Skift læseindstillinger”. Du kommer herefter til en side, hvor du skal vælge ” ”Brug læserækkefølge i normal udskriftstrøm” under punktet ”Læserækkefølge”. Du kan herefter vælge, om det skal gælde kun for den eller de sider, der er synlige i Adobe Reader eller hele dokumentet. Tryk ”Start”, og du kommer tilbage til dokumentet og skulle nu få det læst op.