Nummerplader

Alle biler og andre motorkøretøjer skal være registreret og forsynet med nummerplade

Læs mere og selvbetjeningsløsninger

Alle motorkøretøjer (biler og motorcykler) skal som udgangspunkt være registreret og have danske nummerplader på. Det gælder også visse knallerter og mange traktorer.

Biler skal have to nummerplader – en foran og en bagpå. Motorcykler og påhængskøretøjer skal kun have nummerplade bagpå, og indregistrerede traktorer skal kun have nummerplade foran. Nummerpladerne følger bilen, så længe den er registreret. Der skal altså ikke skiftes nummerplader, selv om du sælger bilen.

Det er normalt forhandleren, der får nummerplader til fabriksnye biler.

Du kan købe nummerplader til brugte køretøjer hos en nummerpladeoperatør eller i en af Motorstyrelsens ekspeditioner.

Som udgangspunkt koster en enkelt nummerplade 590 kr., mens et sæt koster 1.180 kr. (2023 og 2024)

Hos Motorstyrelsen koster det 200 kr. (2023 og 2024) for personlig betjening, hvis du skal have registreret et køretøj, mens prisen for registrering af køretøjer hos nummerpladeoperatører varierer.

Du kan selv bestemme, om du vil have EU-nummerplader eller de hvide oprindelige nummerplader uden EU-symbol på din bil.

Har du et køretøj med oprindelige nummerplader, skal du betale for nye EU-nummerplader, hvis du ønsker at skifte.

Fra den 15. november 2015 skal begge nummerplader på din person- eller varebil være fæstnet med mindst to skruer eller bolte. Begge skruer eller bolte skal være dækket af en hætte, der har samme farve som det sted på nummerpladen, de sidder fast. Hætten skal sidde så godt fast, at den kun kan fjernes med værktøj. Skruer, bolte og de fastsiddende hætter skal sidde, så alle tal og bogstaver kan læses på nummerpladen.

De nye krav skal forebygge nummerpladetyverier.

Alternative fæstningsmuligheder

Motorstyrelsen kan dog tillade alternative måder at sætte nummerpladen fast med og på efter aftale med Rigspolitiet.

Nummerplader før 1976 eller historiske nummerplader

Hvis nummerpladerne er fra før 1. april 1976 eller er historiske nummerplader, er disse fritaget for at opfylde kravene. De skal fastgøres på en måde, der passer til køretøjet.

Hvis en nummerplade bliver væk, eller den bliver så beskadiget, at den er ulæselig, skal du bestille en ny i Motorregistret.

Der er forskel på, hvad du skal gøre, hvis du mister den ene eller begge nummerplader. Har du fx mistet begge plader til et køretøj, skal du melde nummerpladerne stjålne hos politiet og melde dem mistede til Motorregistret. Herefter skal du købe et nyt sæt nummerplader hos en pladeoperatør eller hos en af Motorstyrelsens ekspeditioner.  

Start Køb dagsbevis til gulpladebil

Du kan købe et dagsbevis i Motorregistret eller i Motorstyrelsens app Dagsbevis. Et dagsbevis (dagsbillet) giver dig lov til at køre privat i en bil på gule plader registreret til godstransport (erhverv) og med en totalvægt på op til 4 ton.

Et dagsbevis gælder i ét døgn fra kl. 00.00 til 23.59, og du kan maksimalt købe 20 dagsbeviser til samme bil i et kalenderår.

Beviset skal købes mindst en time før brug og tidligst 45 dage før brug.

Du kan købe prøvemærker (klistermærker) online i Motorregistret eller i en af Motorstyrelsens ekspeditioner, hvis du - til helt særlige formål og i en kort periode - har brug for at køre i et køretøj, der ikke har nummerplader.

Et prøvemærke koster 100 kr. i døgnet. (2023 og 2024)

Hvis den bageste nummerplade undertiden er helt eller delvist dækket – fx, når du transporterer en cykel – skal du have en ekstra løs nummerplade at sætte bagpå. Denne 3. nummerplade har rød skrift.

Den 3. nummerplade koster 110 kr. (2023 og 2024). Hvis du vælger at få den tilsendt, koster det 38 kr. i fragtgebyr.

Du kan bestille nummerpladen ved at logge dig på Motorregistret.

På ønskenummerplader kan du selv bestemme sammensætningen af tal og bogstaver.

Retten til ønskenummerplader koster 8.000 kr. og gælder i 8 år. Oven i det beløb kommer nummerpladens almindelige pris på. 1.180 kr. - dvs. en samlet pris på 9.180 kr. I Motorstyrelsens ekspeditioner betaler du derudover 200 kr. for personlig betjening.  

Ønskenummerplader er personlige. Hvis du ønsker at overføre ønskenummerplader til en anden bil, du ejer, skal du betale 360 kr. (2023 og 2024).

Du kan bestille dine ønskenummerplader i Motorregistret.