Misbrug af billeder

Når du deler billeder online, mister du delvist kontrollen over dem

Læs mere og selvbetjeningsløsninger

Når billeder af dig selv og måske din nærmeste ligger på sociale medier, mister du delvist kontrollen med billederne. Det gælder uanset, om du kun deler med venner eller deler med hele verden. Selv om det kun er dine venner på sociale medier, der kan se billedet, har du ikke fuld kontrol med, hvem de vælger at vise billedet til.

På sikkerdigital.dk finder du guider til, hvordan du kan ændre dine privatlivsindstillinger og styrke din sikkerhed på sociale medier.

Selv om du beslutter dig for at fjerne et billede fra fx Facebook, har mange personer stadig haft adgang til billedet. De kan tage skærmklip af billedet, mens det ligger tilgængeligt. Det vil sige, at disse personer har en kopi af billedet, uanset om originalbilledet er på nettet eller ej.

Der er flere eksempler på, hvad it-kriminelle kan bruge dine billeder til. Det kan være at afpresse dig, oprette falske profiler på sociale medier med dit billede eller benytte dit billede til kommercielle formål.

Din brug af sociale medier efterlader mange spor. Det samme gør de billeder og videoer, du lægger op på dem. Det er muligt for dig at tage en række forholdsregler.  

3 gode råd, når du deler billeder, videoer og opslag på sociale medier:

  1. Få tilladelse af dem på billedet eller i videoen til at dele, før du gør det.
  2. Del ikke indhold, der krænker eller udstiller andre.
  3. Indstil, hvem der kan se det, du deler.

Digitaliseringsstyrelsen har på sikkerdigital.dk samlet vejledning og råd til, hvordan du styrker din digitale sikkerhed. Herunder deling, brug og misbrug af billeder.  

Misbrug af intime billeder

Deling og misbrug af intime billeder og videoer er et stigende problem. Et billede, der kun var tiltænkt en partner, risikerer pludselig at ligge offentligt.