Vaccination mod pneumokokker

Pneumokokker er en gruppe bakterier, der i visse tilfælde kan give alvorlig sygdom

Læs mere og selvbetjeningsløsninger

Pneumokokker er en gruppe bakterier, der i visse tilfælde kan give alvorlig sygdom.

De mest almindelige sygdomme, som pneumokokker kan være skyld i, er akut mellemøre-, bihule- og lungebetændelse, der oftest ikke giver varige mén. Men for nogle kan lungebetændelse være alvorligt. Hvis man er smittet med pneumokokker og bakterierne spreder sig til blodbanen, kan sygdommen blive livstruende og forårsage blodforgiftning - sepsis - og/eller hjernehindebetændelse - meningitis.

Nogle personer er i højere risiko for at udvikle disse sygdomme, enten på grund af deres alder, eller fordi de har en anden sygdom i forvejen.

Alle personer, der er fyldt 65 år inden den 15. januar 2023, børn og voksne med visse kroniske sygdomme og andre borgere, som efter lægens vurdering er i forhøjet risiko for alvorlig sygdom med pneumokokker, kan blive gratis vaccineret.

Følgende borgere er omfattet af tilbuddet om gratis vaccination:

  • Alle personer, der er fyldt 65 år senest den 15. januar 2023.
  • Beboere på plejehjem, nogle plejeboligbebyggelser og nogle botilbud.
  • Personer, som har en kronisk lidelse.
  • Personer med andre alvorlige sygdomme, hvor vedkommende ifølge lægens vurdering er i særlig høj risiko for invasiv pneumokoksygdom.
  • Svejsere.

Er du i tvivl om, hvorvidt du eller en af dine nærmeste hører til en af disse grupper, skal du kontakte din læge. Din læge kan hjælpe med at vurdere, om du kan få vaccinationen gratis.

Pneumokokvaccination er ikke sæsonbestemt, og du kan derfor blive vaccineret, når det passer dig.

Fra 1. oktober og frem til 15. januar 2023 vil du kunne blive vaccineret mod pneumokoksygdom i et regionalt vaccinationscenter. Her kan du også blive vaccineret mod influenza og covid-19, hvis du også er i målgruppen for disse vaccinationer.

Mange praktiserende læger vil også tilbyde vaccination mod pneumokokker.