Brexit: Storbritannien og det blå EU-sygesikringskort fra 2021

Læs mere og selvbetjeningsløsninger

Den 31. januar 2020 forlod Storbritannien EU, og den 31. december 2020 udløber overgangsperioden. 

EU og Storbritannien har dog aftalt, at EU-reglerne fortsat gælder for borgere, der benytter sig af reglerne senest den 31. december 2020 og fortsætter med det uden afbrydelser efter denne dato. 

Det har betydning for, om du kan bruge det blå EU-sygesikringskort, når du opholder dig i Storbritannien, og om du kan få kortet fra Danmark.

Her på siden kan du læse, hvad der gælder for din situation. 

Når du som dansk statsborger allerede er taget på ferie eller på kortere ophold i Storbritannien før den 1. januar 2021, kan du stadig benytte dit blå EU-sygesikringskort under dit ophold. Det samme gælder, hvis du er statsborger i et andet EU-land, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz.

Hvis du afbryder opholdet og derefter vender tilbage til Storbritannien, kan du ikke længere bruge kortet. 

Hvis du som dansk statsborger rejser til Storbritannien efter den 31. december 2020, kan du ikke bruge dit blå EU-sygesikringskort. Du skal derfor huske at tegne en privat rejseforsikring. 

Det samme gælder, hvis du er statsborger i et andet EU-land, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz.

Når du som dansk statsborger allerede bor i Storbritannien og arbejder i Danmark før den 31. december 2020, er du fortsat dækket af dansk sygesikring fra 2021. Du kan derfor stadig bruge dit blå EU-sygesikringskort fra Danmark, når du rejser til andre EU-lande. Det samme gælder, hvis du er statsborger i et andet EU-land, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz.

Hvis du stopper med at arbejde i Danmark, har du ikke længere ret til kortet.

Når du som britisk statsborger først flytter til Danmark efter den 31. december 2020, kan du ikke få det blå EU-sygesikringskort fra Danmark, med mindre du er nært familiemedlem til en EU-statsborger. Du kan få kortet, hvis du er gift med en EU-statsborger eller er barn under 18 år.