Stress

Du kan blive syg af stress, hvis du har for store krav på arbejdet og privat

Læs mere og selvbetjeningsløsninger

Stress opstår, når vi møder udfordringer, der kræver, at vi yder vores bedste, både fysisk og psykisk. Stress kan være akut og kortvarig og får dig typisk til at klare spidsbelastninger godt. Den kan dog også stå på i uger og måneder, så du kommer i en vedvarende belastningstilstand. Langvarig stress slider på både krop og sind og kan medføre alvorlige sygdomme:

  • depression
  • hjerte-kar-sygdomme og øget risiko for blodpropper
  • infektioner, fordi immunforsvaret bliver svækket.

Langvarig stress opstår, når du oplever, at der ikke er balance mellem de udfordringer, du står overfor, og dine muligheder for at håndtere dem. Langvarig stress opstår typisk på grund af alvorlige begivenheder i dit liv eller en alt for hårdt presset hverdag.

Det psykiske arbejdsmiljø på din arbejdsplads har stor betydning for, om du får stress. Hvis du har indflydelse på dit arbejde, kan forudse og planlægge arbejdets gang, hvis du synes, dit arbejde giver god mening, og du får en god social opbakning – så forebygger det langvarig stress.

Privatlivet spiller også en rolle. Hvis du står midt i en skilsmisse, har sygdom i familien eller lever med andre belastende omstændigheder, kan det gøre dig mere sårbar over for stress.