Du skal hver måned indsende oplysninger til a-kassen om arbejde mv. og andre forhold, der har betydning for udbetalingen af efterløn. Udbetalingen af din efterløn kan blive forsinket, hvis du afleverer dine efterlønskort eller årsskemaer for sent. Du kan også risikere at miste retten til din efterløn i den pågældende måned, hvis a-kassen ikke har modtaget dine oplysninger senest 1 måned og 10 dage efter udbetalingsmånedens udløb.
Du har pligt til at oplyse din a-kasse om alt, hvad der kan have betydning for din ret til efterløn. Det gælder fx de arbejdstimer, du bruger på virksomheden – også tid, du bruger på administration, rengøring, transport, regnskab el.lign. Du skal også oplyse de timer, som andre har arbejdet i eller for virksomheden.
Senest 3 måneder efter hvert regnskabsår skal du sammen med din revisor udfylde et årsskema til a-kassen, hvis det er relevant for den ordning, du får efterløn efter. Her skal du oplyse om virksomhedens omsætning.
Du skal desuden oplyse, hvis der sker ændringer i din virksomhed, fx hvis:
- indtægten i virksomheden stiger
- du indfører nye åbningstider, annonceringsmetoder eller andre ændringer i virksomheden
- du ansætter en vikar eller hyrer en maskinstation
- du bruger flere arbejdstimer end først antaget.
Du skal altid søge a-kassen om en ny tilladelse, inden du indfører udvidelser eller ændringer af virksomheden i forhold til det, der fremgår af den tilladelse, du har fået.
Din a-kasse kan oplyse dig om, hvilken betydning arbejde har for beregning af din efterløn.
Efterlønnen kan standses eller forsinkes
A-kassen standser udbetalingen af din efterløn, hvis det viser sig, at du har arbejdet for meget eller for længe. Du kan først få efterløn igen:
- fra den 1. januar det følgende kalenderår, hvis du er på 80,17- eller 400-timers-ordningen. A-kassen kan dog i særlige tilfælde tillade, at du arbejder mere end 80,17 timer om måneden i en periode på op til tre måneder, mens du er på 80,17-times-ordningen, men du vil ikke kunne få efterløn i perioden
- når opgaven er afsluttet, hvis du er på ordningen med en enkeltstående opgave
- fra 1. januar det følgende år, hvis du får efterløn efter 962-timers-ordningen og allerede har fået efterløn for 962 timer i det indeværende kalenderår.
Din efterløn bliver også standset, hvis din virksomheds omsætning har været for stor i forhold til ordningens rammer. Du kan først få efterløn igen, når du har tilbagebetalt den efterløn, der svarer til overskridelsen.
Du skal kunne sandsynliggøre, at overskridelsen ikke opstår en anden gang, hvis du skal have efterløn igen, efter at den har været stoppet.