Førstegangsbetaler på SU-lån

Find svar på, hvordan du betaler, første gang du skal afdrage på dit SU-lån

Start

Læs mere og selvbetjeningsløsninger

Mens du læste, tog du et SU-lån, som blev udbetalt sammen med din SU. Lånet blev udbetalt af Uddannelses -og Forskningsstyrelsen, men det er Udbetaling Danmark, du skal betale tilbage til.

Tilbagebetalingen af SU-lån begynder i januar ét kalenderår efter du har afsluttet din uddannelse.

Eksempel: Du afsluttede din uddannelse i april 2020, og du skal derfor begynde at afdrage på gælden fra januar 2022.

Start med at skabe et overblik over, om du vil kunne betale en lavere ydelse i en periode, eller om du helt vil slippe for betalingen i en periode.

Hvis valget falder på, at du vil betale en lavere ydelse i en periode, skal du skrive til Udbetaling Danmark med Digital Post, hvor du oplyser hvor højt et beløb du vil afdrage med, antallet af årlige opkrævninger og hvor lang en periode nedsættelsen skal løbe over. Så sender vi dig et svar på om det kan lade sig gøre.

Hvis du i en periode har brug for slet ikke at afdrage på din gæld, skal du selv udsætte betalingen gennem selvbetjeningen. Klik ”Start” øverst her på siden og vælg ”Udsæt og beregn”. Læs mere om reglerne i forbindelse med udsættelse eller nedsættelse her:

Det korte svar: nej.

Hvis du læser en uddannelse, som giver ret til SU, eller hvis du er elev og har en uddannelsesaftale, skal du først betale tilbage når du har afsluttet uddannelsen.

Hvis Udbetaling Danmark har bedt dig om at starte tilbagebetalingen, er det fordi Udbetaling Danmark ikke har opdaterede oplysninger om din uddannelse. Du skal derfor bede dit uddannelsessted om at opdatere dit uddannelsesforløb i deres studieadministrative system, eller indsende en kopi af din uddannelsesaftale, hvis du er elev.

Er uddannelsen ikke SU-berettiget, kan din tilbagebetalingspligt som udgangspunkt ikke udskydes.

Det beløb du skal afdrage med afhænger af, hvor stort dit lån er. Perioden du skal afdrage over, vil spænde mellem 7 og 15 år.

På selvbetjeningen kan du se, hvad dit afdrag er fastsat til. Klik ”Start” øverst her på siden. Hvis du vil afdrage med et højere beløb, kan du samtidig ændre det på siden.

Du kan læse mere om, hvordan ydelsen fastsættes og se, hvor mange år du får til at tilbagebetale din gæld her:

Rigtig mange ting omkring din afdragsordning, kan du ændre i, som du vil.

Du kan fx vælge at udsætte din betaling, hvis det kniber med betalingen, du kan ændre antallet af årlige opkrævninger, hvis du fx vil betale hver måned i stedet for de 6 gange om året, du som udgangspunkt er sat til. Du kan også beregne, hvornår du vil have færdigbetalt lånet, hvis du vælger at sætte din ydelse op.

På selvbetjeningen kan du også indbetale afdrag med dankort, og du kan se hvor meget du har betalt i løbet af året. Klik ”Start” her på siden for at komme til selvbetjeningen.

Alle oplysninger om din studiegæld finder du på selvbetjeningen ved at klikke ”Start” her på siden, og du har derfor brug for MitID.

Betaling af lånet

Hvis du har adresse i udlandet, sender Udbetaling Danmark ikke opkrævninger til dig. Du skal derfor sørge for, at betalingen af din studiegæld når frem til Udbetaling Danmark senest den 8. i betalingsmåneden.
Har du stadig en dansk bank, kan du tilmelde dig Betalingsservice. Oplysningerne til Betalingsservice finder du på selvbetjeningen.
Ellers finder du forskellige muligheder for betaling her:

Betaler du ikke til tiden, sender Udbetaling Danmark dig en rykker. Den får du med Digital Post, hvis muligt, og ellers pr. brevpost. Du skal derfor huske, at oplyse os om din korrekte adresse. Læs flere nyttige oplysninger om tilbagebetaling af studiegæld, når du er udenlandsdansker her:

Der er en hel række udtryk, der bruges i forbindelse med din tilbagebetaling – og det er en rigtig god ide, at du kender dem.

Ydelse

Ydelsen er det beløb, som du betaler. Ydelsen dækker betaling af gebyrer, renter og afdrag.

Hovedstol

Hovedstol er det beløb du har lånt. Beløbet er helt uden rentetilskrivninger.

Restgæld

Restgælden er det beløb, du skylder inkl. renter. Det vil typisk være højere end hovedstolen, hvis du endnu ikke er begyndt at afdrage på gælden, og lavere end hovedstolen, hvis du allerede afdrager på gælden.

Rente

Hver måned betaler du en vis procentdel af din restgæld i rente. Der løb også renter på din gæld, da du stadig var under uddannelse.
Se her, hvad den aktuelle rentesats er:

Gebyr

Du betaler gebyrer, hver gang der opkræves et afdrag på din studiegæld. Det billigste for dig er, hvis du tilmelder dig Betalingsservice. Du kan se en samlet en oversigt over de forskellige gebyrer her:

Du får rentefradrag, når du begynder at afdrage på din gæld. Udbetaling Danmark indberetter oplysningerne om din gæld og renter til din årsopgørelse, og du skal derfor kun gøre noget, hvis du vil indtaste de fradragsberettigede renter på din forskudsopgørelse.

Du kan læse mere om rentefradrag af studiegæld her:

Du finder en opgørelse af gælden pr. dags dato – eller en valgfri dato i fremtiden, ved at logge på selvbetjeningen ved at klikke "Start" øverst her på siden. Du kan printe gældsoversigten eller lave en indfrielsesopgørelse, hvis du vil se restgælden pr. en bestemt dato i fremtiden.

Der er mange forskellige måder at afdrage på din studiegæld. Det billigste er, hvis du tilmelder dig Betalingsservice. Du tilmelder dig gennem din bank. Oplysningerne du skal bruge, finder du på selvbetjeningen under ”Betalingsservice og andre betalingsmuligheder”.

På selvbetjeningen er der også andre muligheder for at betale af på gælden. Du kan betale med Dankort, eller finde bankoplysninger til at indtaste gennem netbank. Log på ved at klikke "Start" øverst her på siden.

Når du har studielån, skal du huske at give Udbetaling Danmark, Studiegæld besked, hvis du:

  • Starter på en ny uddannelse, hvor du ikke får SU
  • Stopper på en uddannelse, hvor du ikke får SU
  • Forlænger din nuværende uddannelse, hvor du ikke får SU
  • Flytter til udlandet og ikke har e-Boks.

Starter du på en ny uddannelse, hvor du får SU, får Udbetaling Danmark, Studiegæld automatisk besked, og du behøver derfor ikke gøre noget.

Kontakt Udbetaling Danmark, Studiegæld