Sikker mod spyware

Her kan du læse om spyware, og hvordan du beskytter dig mod det

Læs mere og selvbetjeningsløsninger

Spyware er programmer, som opsamler oplysninger om dine interesser og vaner ud fra din adfærd på internettet, fx hvilke hjemmesider, du besøger, hvilke bannerreklamer, du klikker på, eller hvilke taster du klikker på. Spyware bliver typisk installeret i det skjulte, hvis du klikker på lokkende tekst, billeder eller uskyldigt udseende dialogbokse.

Spywaren sender informationerne tilbage til bagmændene, som enten selv bruger oplysningerne i reklameøjemed eller sælger oplysningerne videre til andre. Derved kan der hurtigt skabes en profil af dine interesser, og der kan derfor reklameres mere målrettet mod dig. Det er for de fleste brugere ubehageligt at blive overvåget på denne måde.

Adware

Adware-programmer anses for mere harmløse end spyware, da de ikke sender information tilbage til bagmændene uden dit vidende. Adware kan vise pop-up vinduer med reklamer, ændre dine indstillinger i browseren (for eksempel startsiden), installere uønskede søgemenuer eller tilføje bogmærker i browseren. Hvis et adware-program alligevel sender information tilbage om dine internetvaner uden dit vidende, betragtes det som spyware.

Browserhijacking

Browserhijacking (kidnapning af din browser) forveksles tit med spyware. Browserhijacking er, hvis du bliver ført til en anden hjemmeside end forventet, selv om du har indtastet den korrekte webadresse. Denne form for hijacking er svær at beskytte sig imod – her gælder det om at bruge sin sunde fornuft og forsøge at vurdere, om hjemmesiden ser rigtigt og fornuftigt ud.

En anden form for hijacking er, når domænenavne til forveksling ligner andre hjemmesiders webadresser, så brugere, der staver forkert eller rammer tasterne forkert, ender på et forfalsket website i stedet for på det rigtige site.

Malware

Malware er en sammenskrivning af "malicious software", som betyder ondsindede programmer. Malware er betegnelsen for ethvert program, som er ondsindet over for en bruger. Malware dækker både over vira, orme, trojanske heste, keyloggere, spyware og lignende.

Keylogger

En keylogger er en form for spyware, som registrerer, hvilke taster du trykker på. En keylogger kan bruges til at opfange adgangskoder eller personlige oplysninger.

Du får typisk spyware fra pop-up-vinduer eller programmer, du henter fra internettet. Det kan være tilsyneladende uskyldige programmer, som under installationen også installerer spyware. Mange gratis fildelingsprogrammer som Kazaa, iMesh og Grokster indeholder spyware.

I nogle tilfælde er ulovlige kopier af kommerciel software, som findes på internettet og på cd'er, også blevet forsynet med spyware eller virus. Derfor skal du altid være meget påpasselig med, hvilken software du installerer på sin computer.

Klik aldrig i et ukendt pop-up-vindue.

Du kan også få spyware på din pc ved at klikke inde i et pop-up vindue. For eksempel kan der poppe en besked op om, at du skal acceptere eller afslå en download af et program. I et sådant eksempel bliver der installeret spyware uanset, om du klikker på accepter eller afslår.

Selv om der for eksempel er en knap i pop-up-vinduet med teksten "Klik her for at lukke dette vindue", så skal du heller ikke klikke på knappen, men lukke vinduet på anden vis – enten ved at klikke på ikonet luk, for at lukke vinduet, eller trykke samtidig på tasterne Alt og F4 på Windows eller Command og W på Mac.

Er du så uheldig allerede at have fået installeret spyware, så skal det fjernes.

Det kan være meget svært at afinstallere spyware, da det oftest er skjult dybt i computerens styresystem. I en række tilfælde vil spyware installere sig selv igen, hvis du ikke har fået fjernet alle spor af programmerne. Derfor er det sikrest at anvende særlige programmer, som er beregnet på at fjerne spyware og adware.

Imidlertid skal du være opmærksom på, at nogle antispyware-programmer installerer sin egen spyware i stedet for at fjerne det spyware, som der var i forvejen. Du bør derfor kun anvende de spywarefjernere, der er enighed om, virkelig fjerner spyware. En række kommercielle produkter, som typisk produceres af antivirus-producenterne, kan gøre dette.

Begynder computeren fx at blive langsom, kan det være tegn på spyware.

Hvis din computer er ramt af spyware, kan du opleve, at:

  • du bliver bombarderet med uønskede pop-up vinduer (fx reklamer) – også selv om du ikke har en browser åben
  • computeren ændrer adfærd – den kan blive meget langsom
  • browseren starter op med en anden startside, end den plejer
  • browseren har fået en ny menubjælke, fx med vejrinformation eller en søgefunktion.