Sikker mod computervirus

Læs mere om computervirus, og hvordan du undgår det

Læs mere og selvbetjeningsløsninger

En computervirus er et lille program, som uden brugerens vidende lægger sig i en computer. En computervirus kan sprede kopier af sig selv til andre computere, ligesom virus spreder sig fra menneske til menneske.

Virus kan fx ødelægge vigtige filer eller gøre computeren langsommere. Virus kan også betyde, at computeren kan blive udnyttet til kriminelle aktiviteter, som lager for ulovlige billeder eller musikfiler. Computeren kan også fjernstyres af andre til at angribe andre computere, systemer og hjemmesider.

Alt, hvad der kommer udefra og ind i din computer, kan være kilde til virus. Det kan være e-mail, besøg på hjemmesider, cd’er og usb-nøgler.

E-mail

E-mail er er skyld i hovedparten af virusangreb. Hvis du får tilsendt en e-mail med virus, kan den sende sig selv videre til alle dem, der står i din adressebog med dig selv som afsender. På samme måde kan du også få en e-mail med virus fra en af dine bekendte. Der er eksempler på virus, der har spredt sig jorden rundt på få minutter.

Nogle vira aktiveres ved, at du dobbeltklikker på en vedhæftet fil i din mail, andre kan aktiveres automatisk, hvis mailens indhold vises automatisk i et såkaldt preview-vindue i dit mailprogram. Nogle vira bruger falske afsendere.

Filer fra internettet

Har du adgang til internettet, har du også mulighed for at downloade filer. Hvis du er uheldig, kan disse filer indeholde virus. Det kan være noget så uskyldigt som et tekstbehandlingsdokument eller et billede, som indeholder en virus. Filer på internettet kan også indeholde andre ondsindede programmer end virus. 

Sikkerhedshuller

Mange virus udnytter sikkerhedshuller i computerens software og styresystem. Derfor er det er vigtigt, at du opdaterer dine programmer på computeren. Virus kan komme ind i computeren via en e-mail, eller hvis du besøger en inficeret hjemmeside. De fleste vira er designet til at udnytte sikkerhedshuller i de mest brugte programmer som fx Windows, Internet Explorer og Outlook, så de på den måde kan blive spredt til andre computere. Der findes sågar programmer, der skanner internettet for computere med de sårbarheder.

Softwareproducenter forsøger løbende at lukke sikkerhedshullerne og sender derefter opdateringer ud til kunderne via internettet. Derfor er det vigtigt, at du løbende opdaterer programmerne på computeren.

De fleste vira er designet til at udnytte sikkerhedshuller i de mest brugte programmer som fx Windows, Internet Explorer og Outlook, så de på den måde kan blive spredt til andre computere. Der findes sågar programmer, der skanner internettet for computere med de sårbarheder.

Du skal bruge såkaldte antivirusprogrammer, som kan genkende og afvise virus. Du skal også huske at opdatere din computers programmer, så virus ikke kan komme ind via sikkerhedshullerne.

Desværre kommer der hele tiden nye vira, og pr. definition er antivirusprogrammer reaktive – virus skal opdages, før der kan udvikles en kur imod den. Der er desværre også eksempler på, at nogle programmer udgiver sig for at være antivirus software, men i virkeligheden blot udnytter den generelle usikkerhed og uvidenhed omkring virus og dermed lokker intetanende computerbrugere til at installere det, der senere viser sig i virkeligheden at være en virus.

Har du fået en virus, er det vigtigt, at du hurtigt sørger for at afbryde internetforbindelsen. Det gør du typisk ved at fjerne netværkskablet fra din pc.

Antivirusprogram

En virus på computeren kan fjernes ved hjælp af de fleste antivirusprogrammer. Har du ikke et antivirusprogram, bør du anskaffe dig et og installere det på din computer.

Husk backuppen

Nogle vira er nemme at komme med af med. Andre er så umulige, at man skal slette alt på computeren og begynde forfra med at geninstallere programmer og indhold. Det er derfor, det er vigtigt at tage backup af det, der ligger på pc'en - billeder, programmer, dokumenter og musik.