Sikker med firewall

Her kan du læse om firewall, og hvad du kan bruge det til

Læs mere og selvbetjeningsløsninger

En firewall er din computers værn mod ubudne gæster. Firewallen lukker de inviterede gæster ind, mens den holder alt andet ude.

Din computer har mere end tusinde virtuelle døre (kaldet porte), som data til og fra din computer kommer ind igennem. En firewall kontrollerer datatrafikken ind og ud af din computer, som på den måde bliver beskyttet mod uvedkommende. Den mest almindelige firewall er et stykke software, som du kan installere på din computer. I praksis kan firewallen også være en boks, der sidder mellem din computer og internettet.

Bruger du internettet og sender og modtager e-mail via din computer, er du som udgangspunkt i farezonen for at få ubudne gæster. Derfor har du behov for at blive beskyttet af en firewall. Firewallen kan sammen med virusbeskyttelse sikre din computer.

I de følgende, andre situationer bør du for din egen og andres skyld også overveje at bruge en firewall:

  • hvis du har en konstant opkoblet internetforbindelse
  • hvis du er involveret i nogen former for fildeling på internettet
  • hvis du har tilladt brug af et fjernstyringsprogram, fx NetOp® eller PC Anywhere® på din computer
  • Hvis din webserver er tilgængelig for offentligheden Hvis du har trådløst netværk.

Har du en computer, der hverken er koblet op til internettet eller er koblet til andre computere, har du ikke brug for en firewall.

Hvis dit antivirusprogram har overset et ondsindet program, som dermed er installeret på din computer, kan din firewall sørge for, at det ondsindede program ikke kan sprede sig til andre maskiner.

Hvis din computer huser en trojansk hest eller en orm på din computer, vil din firewall blokere programmets adgang til internettet eller spørge dig om lov. Her er det vigtigt, at du svarer nej. Firewallen spørger også, når programmer med et lovligt ærinde vil have adgang til nettet – fx til at opdatere sig selv. Her kan du svare ja.

En firewall er som regel en del af pakken, når du køber en ny computer. Det betyder, at computeren har en firewall og at den som oftest er aktiveret, når du tænder for computeren første gang. På Windowsmaskiner kan du finde firewallen i sikkerhedscenteret. Her kan du justere sikkerheden op og ned efter behov.