Offentlige netværk

Her kan du læse om, hvordan du sikkert kan bruge offentlige, trådløse netværk

Læs mere og selvbetjeningsløsninger

Et trådløst netværk gør det muligt for dig at gå på internettet med din computer, tavle-pc eller mobiltelefon uden brug af kabler. Et trådløst netværk bruger radiobølger.

Du kan finde offentlige, trådløse netværk i lufthavne, på hoteller, på konferencecentre, cafeer, tog og busser. Mange boligforeninger har også valgt at deles om et trådløst netværk.

Når du bruger et offentligt trådløst netværk, har du ingen indflydelse på sikkerhedsniveauet på netværket. Sikkerheden på det trådløse netværk på en café eller et hotel afhænger af, hvad ejeren af det trådløse netværk har indstillet netværket til. Du bør derfor spørge ejeren af netværket om sikkerhedsniveauet.

Du bør også tænke på, at andre kan se og høre, hvad du gør og siger, når du er i et offentligt rum. Du bør fx. placere dig, så andre ikke kan se dig over skulderen.

Hvis du vil bruge et trådløst netværk på offentlige steder, bør du anvende samme sikkerhedstiltag, som når du tilslutter dig internettet, fx personlig firewall og antivirus på din pc. Derudover bør du bruge kryptering, hvis du skal sende fortrolige data over det trådløse netværk. Uden kryptering er det muligt for enhver at lytte med på kommunikationen, dvs. læse e-mails, chatbeskeder og måske endda brugernavne og kodeord til de hjemmesider, du besøger.

Trådløse netværk er sårbare, fordi de sender oplysninger via radiobølger uden kryptering. Det betyder, at information let kan blive opfanget. Der er fire primære risici med offentlige trådløse netværk:

  • en hacker opfanger data, der transmitteres via radiobølger på netværket
  • en hacker manipulerer de indberettede data i det trådløse netværk
  • at et falsk netværk kan opsnappe dine oplysninger, hvis du bliver forbundet til netværket
  • at et eller flere tilstødende trådløse netværk eller andre former for radioudstyr kan forstyrre hinanden, hvis de bruger de samme frekvenser.

Der er mange trådløse netværk i luften, og med din computer, tavlepc eller telefon tændt risikerer du, at dit udstyr får forbindelse til åbne netværk uden dit vidende. Det kan du forhindre ved lukke din netværkstilslutning, når du ikke bruger den. Du bør også inaktivere automatisk tilslutning til de netværk, du tidligere har brugt.

Du bør se din smarttelefon som en computer og have samme sikkerhedsadfærd med telefonen som med computeren eller tavlepc'en. Det er en god ide at lære telefonen at kende og i øvrigt bruge din sunde fornuft, når du anvender den.