Sikker brug af smartphone

Her kan du læse om smartphone, og hvordan du beskytter den mod misbrug

Læs mere og selvbetjeningsløsninger

En smartphone er en mobiltelefon, der stort set kan det samme som en personlig computer. Den kan opbevare billeder, dokumenter og programmer, gå på internettet og give adgang til forskellige tjenester, fx. Facebook, e-mail m.m. Hvis du mister din telefon og ikke har sikret den, risikerer du, at andre får adgang til dine personlige informationer via tjenesterne.

Du bør først og fremmest ikke efterlade din tændte smartphone uden opsyn. Har du givet telefonen en adgangskode, kan andre ikke kan bruge den, hvis du mister den.

De fleste telefoner låser sig selv, hvis de ikke bruges i et par minutter. For at kunne bruge den igen skal du angive adgangskoden. På den måde er du beskyttet mod, at uvedkommende bruger den som telefon eller får adgang til dine informationer, billeder eller programmer.

Du har også mulighed for at fjernbetjene din smartphone og slette dens indhold, hvis den er stjålet. Og den kan spores via en særlig funktionalitet i telefonen. Det kræver dog, at du har indstillet telefonen på forhånd.

En smartphone er praktisk talt en computer i lille format. Derfor er det vigtigt, at den er opdateret med den nyeste software hele tiden. Du skal også være opmærksom, hvis du kobler dig op på åbne, offentlige trådløse netværk. Det kan udgøre en sikkerhedsrisiko.

Endnu er der stadig kun få tilfælde af virus på smartphone, men i takt med de bliver mere udbredt og fx. bliver brugt til bankoverførsler, bliver de også mere udsatte for angreb. Du bør derfor installere et anti-virus program til din smartphone.

Har du en smartphone fra dit arbejde, stiller det krav til, hvordan du bruger den. Specielt for dig, der både bruger den privat og professionelt. Hvis din smartphone bliver inficeret med virus, kan det sprede sig til dit arbejde eller fortrolige dokumenter kan blive afsløret.

Normalt skal du indtaste en pinkode, når du tænder for telefonen. Pinkoden er gemt på SIM-kortet. Det er vigtigt, at pinkoden altid er aktiveret. Hvis pinkoden ikke er aktiveret, kan SIM-kortet bruges af andre til at foretage opkald og sende sms'er. Læs i telefonens brugsanvisning, hvordan du aktiverer eller ændrer pinkoden. Pinkoden er normalt aktiveret, når du får SIM-kortet fra mobilselskabet.

Hvis du mister din mobiltelefon og/eller dit SIM-kort, bør du ringe til dit teleselskab og spærre dit SIM-kort. Det gør du ved at oplyse dit telefonnummer til teleselskabet. På denne måde hindrer du, at andre kan ringe, sende sms'er og bruge data for din regning.

Hvis din telefon er stjålet, kan du ved at oplyse IMEI-koden til teleselskabet forhindre, at den kan bruges af andre. IMEI-koden er et unikt 15-cifret nummer, som sidder på hver telefon, typisk på batteriet. Herved kan du medvirke til, at tyveri af mobiltelefoner bliver mindre udbredt.