Sikker brug af e-handel

Her kan du læse om, hvordan du sikkert kan købe ind og handle på internettet

Læs mere og selvbetjeningsløsninger

E-handel er elektronisk køb af varer på internettet, fx via en netbutik eller bestilling via e-mail. Typisk betaler du for varen med dankort eller ved hjælp af en bankoverførsel. Herefter bliver varen sendt til dig.

Hvis du følger de samme rutiner for brug af dankort i den fysiske verden som på nettet, er du som udgangspunkt godt beskyttet mod svindel med kortet. du skal fx ikke handle med nogen, du ikke har tillid til. Du skal heller ikke oplyse din pinkode. Hold også et vågent øje med posteringer på dine bankkonti. Hvis der er bevægelser, du ikke kender til, bør du kontakte din bank.

Kun i forbindelse med selve handlen skal du oplyse det dankortnummeret til netbutikken. Kortnummeret på dit dankort bør du ellers holde for dig selv. Du skal ikke udlevere nummeret i forbindelse med indsamling af medlemsoplysninger eller hvis hjemmesider hævder at skulle bruge kortnummeret til at bekræfte din alder eller andre forhold.

For at vurdere om netbutikken er sikkert, skal du lægge kigge efter en låst hængelås i rammen af det vindue i webshoppen, du vil handle med.

Du kan også se, om adressen i adressefeltet begynder med "HTTPS" i stedet for det sædvanlige "HTTP". S'et står for "secure", altså sikker. Både hængelåsen og "HTTPS" er tegn på, at der er oprettet en sikker forbindelse ved hjælp af en såkaldt SSL-protokol.

Hvis du dobbeltklikker på hængelåsen, vil du få oplysninger om, hvem der garanterer webstedets sikkerhed. Sker kommunikationen med webbutikken gennem en SSL-forbindelse, bliver data krypteret. Det vil sige, at ingen uvedkommende vil ikke kunne se informationerne fra kommunikationsstrømmen.

E-mærket er en dansk mærkningsordning for sikker nethandel. Har en netbutik e-mærket, er der sikkerhed for, at butikken lever op til gældende dansk lov og en række særlige forbrugerbeskyttende krav.

På e-mærkets hjemmeside kan du finde en oversigt over butikker, der har e-mærket. Som regel har butikkerne placeret e-mærkets logo på deres hjemmeside.

Du kan altid undersøge, om netbutikkens fysiske kontaktadresse og telefonnummer er korrekte. Du finder som regel butikkens kontaktoplysninger på hjemmesiden. Er der ingen kontaktoplysninger, bør du være særlig opmærksom. Du kan også søge flere oplysninger på nettet om butikken. I det hele taget bør du bruge din sunde fornuft og vurdere, om du har tillid til butikken.

e-mærket har har samlet en række råd til, hvordan man kan spotte en fupbutik.