Slå to-trins-login til og lav dit kodeord længere

Der skal meget lidt til, før dit kodeord og dit login bliver meget sværere for hackerne at gætte

Læs mere og selvbetjeningsløsninger

Dit login og kodeord fungerer som nøglen til din hoveddør. Hvis hackerne får fingrene i nøglen, kan de vade direkte ind i din computer og din telefon.

To-trins-login er den sikreste form for adgang til dine brugerprofiler til e-mail, sociale medier og andre online-tjenester.  

To trin for at logge på

To-trins-login betyder, at du skal gøre to ting for at logge ind. På Google kan det være at indtaste dit kodeord og derefter trykke ”godkend” på din smartphone via Googles egen app.
 
Det svarer lidt til at have en hovedør, som kræver to nøgler at åbne – den første nøgle er en pinkode, du kan huske, og den anden nøgle er et personligt ID, der kun tilhører dig.
 

Slå to-trins-login til dér, hvor du kan. Det kan du gøre med få klik på mail, sociale medier og øvrige tjenester. Alle disse tilbyder løsninger til to-trins-login.

Se hvordan du gør dit login meget sværere at hacke ved at bruge to-trins-login:

Hvis du gerne vil slå to-trins-login til på andre konti eller tjenester, kan du se flere trin for trin-guides til, hvordan du slår to-trins-login til på en lang række online-tjenester:

Hvis du ikke kan slå to-trins-login til, er det ekstra vigtigt, at dit primære kodeord er stærkt.
 
Dit primære kodeord er oftest det, du har til din e-mail. Du bruger nemlig din e-mail til at logge på en masse andre steder på nettet. Hvis hackerne får adgang til din e-mail, kan de nemmere bryde ind på flere af dine andre brugerprofiler.

Kodeord skal være længere end 12 tegn

Mange steder anbefales det, at man bruger en masse forskellige symboler, tal og store/små bogstaver. Og det er en god idé. Men det kan også gøre det svært at huske. Den vigtigste tommelfingerregel er derfor, at dit kodeord skal være længere end 12 tegn.
 
Du kan altså gøre dit kodeord meget sværere at hacke, hvis du bare gør det længere.
 
Eksempler på lange kodeord, som samtidigt er nemme at huske. De er nemlig bygget ud fra almindelige fornavne:

  • koldelusarbejderundersol (Klaus)– 24 tegn
  • pigeninviteredeanden (Pia) – 20 tegn
  • enmandmaledealdrig (Emma) – 18 tegn

Selv med lange kodeord, der er nemme at huske, og med to-trins-godkendelse slået til, kan det være rart med lidt hjælp til at huske dem alle. En password manager er et program, som holder styr på dine kodeord for dig, og som nemt og hurtigt hjælper dig med at ændre dem, hvis de bliver hacket.

Med en password manager skal du kun lave ét langt kodeord, du kan huske: Nemlig det, der giver adgang til alle dine andre kodeord. Du skal derfor gøre dig ekstra umage med dette kodeord. Populære password managers som LastPass og 1Password har millioner af brugere. Søg selv på nettet og find den password manager, der dækker dine behov.

Hvis dit kodeord bliver hacket, skal du skifte det med det samme.

Der findes tjenester, der i et mere eller mindre begrænset omfang holder øje med, om dit kodeord er blevet hacket, og giver dig besked, hvis uheldet er ude.

De nævnte tjenester opsamler viden om udbredte brugerflader på nettet, som er blevet hacket. De vil derfor ikke rapportere 100 procent af alle hackerangreb mod dine konti, men de udgør et godt supplement til sikring af dem.