Netsvindel

Der skal meget lidt til, før dit kodeord og dit login bliver meget sværere for hackerne at gætte

Læs mere og selvbetjeningsløsninger

I 2014 sagde Anders, der er musiker og komponist, farvel til flere års arbejde. Han måtte se magtesløst til, da et billede poppede op på hans computer, hvorefter alt frøs, og alle hans filer blev krypteret. I det øjeblik mærkede Anders koldsveden brede sig, alt imens det gik op for ham, hvor lidt privat hans computer var.

For at få filerne igen blev Anders påkrævet at betale en stor løsesum. Han mistede flere års arbejde og personlige dokumenter. Efterfølgende har Anders endnu engang fået hacket sin computer. Anden gang havde han dog en backup, der var få uger gammel.

Råd: Husk, at du kan ikke være sikker på at få frigivet dine filer, selv om du betaler løsesum. Sørg i stedet for at tage backup ofte, så du kan undgå at miste dine filer. Husk også at passe på dine sikkerhedskopier.

Nicoline, der er DJ, modtog en dag et link til en sangfil fra en af sine kollegaer via Messenger. Hun skænkede det ikke en tanke, at det kunne være et farligt link, eftersom det kom fra en bekendt. Men efter længere tid blev Nicoline ringet op af en veninde, der havde været udsat for det samme, som fortalte, at Nicoline formentligt var blevet hacket.

Det viste sig, at Nicolines kollega havde installeret en såkaldt Trojansk hest på hendes computer – et program, der udgiver sig for at være noget andet, end det er.

På den måde fik kollegaen adgang til alle Nicolines private billeder, dokumenter, musikfiler og endda mail-korrespondancer med bl.a. en daværende kæreste. Det var et kæmpe overgreb for Nicoline, og det har taget lang tid for hende at komme sig over det.

Oplevelsen har ændret Nicolines adfærd på nettet. Hun er blevet langt mere skeptisk overfor, hvilke links hun trykker på og beskytter sig i langt højere grad mod at blive hacket ved ikke længere at have fortrolige ting liggende tilgængeligt på hendes computer.

Råd: Husk at tænke dig om, før du klikker – du bør aldrig klikke på et link, som du ikke ved, hvor fører hen. Du kan med fordel taste linket ind i browseren i stedet for blot at klikke på linket.

Nikolaj var udsat for et kinesisk iMessage-trick, der florerer på mails og SMS’er hos danske mobilkunder.

Han fik hacket sit brugernavn og adgangskode til sin Apple-konto, hvorefter han pludselig kunne se, hvordan der i løbet af tre minutter blev sendt adskillige iMessage- og sms-beskeder fra hans telefon til personer, han ikke kendte, i Kina. Beskederne indeholdte falske tilbud om dyre varemærker som tasker, tøj og sko, og SMS’erne kunne have kostet Nikolaj en formue, da det er den danske kunde, der betaler for dem.

Heldigvis var Nikolaj opmærksom og fik hurtigt smidt hackerne ud af sin konto hos Apple og aktiveret to-trinsbekræftelse på kontoen. Nikolaj mener ikke at have fulgt et link til en falsk apple-hjemmeside, men kan være blevet hacket fra en anden tjeneste, hvor han har brugt samme brugernavn og password.

Råd: Husk derfor, at det altid er en god idé at slå to-trinsbekræftelse til, have stærke adgangskoder og forskellige adgangskoder til forskellige tjenester.

Få gode råd til at lave stærke passwords:

Aalborg Farve og Lak kunne en dag ikke logge ind på virksomhedens systemer. Først troede medarbejderne, at der var tale om et kort nedbrud, men hurtigt viste det sig, at det nordjyske firma med i alt cirka 25 medarbejdere mistede vigtige data, og at der var tale om et hackerangreb.

Russiske hackere havde arbejdet sig ind på systemet og låst samtlige filer på firmaets computere med en stærk kryptering. Og endnu værre - så havde virksomhedens it-leverandør ikke lavet backup i flere måneder. Dermed var en stor mængde data tabt for altid.

Frem for at forhandle med hackerne besluttede Aalborg Farve og Lak at udskifte virksomhedens it-systemer og manuelt genskabe flere måneders bogholderi. Det har kostet det nordjyske firma mindst én million kroner.