Gode råd til sikker pc-brug

Her finder du gode råd til sikker brug af din computer

Læs mere og selvbetjeningsløsninger

Banker, kreditkortselskaber og offentlige myndigheder vil som hovedregel aldrig sende dig e-mail med link direkte til en side, hvor du kan logge på med MitID. 

De vil heller ikke bede dig sende MitID-bruger-id via en mail. Vær varsom, hvis du bliver bedt om at gøre den slags – det kan være forsøg på at stjæle dine fortrolige oplysninger. Tag kontakt til afsenderen, hvis du er i tvivl om, hvorvidt e-mailen er ægte.

Oplys generelt kun fortrolige oplysninger, herunder CPR-nummer, på netsteder, du har tillid til, og som anvender kryptering (se efter en hængelås eller "https").

Du bør først og fremmest ikke efterlade dine mobile enheder - smartphone eller tablet - tændte uden opsyn.

De fleste enheder kan indstilles til at låse sig selv med en kode, hvis de ikke bruges i et par minutter. For at kunne bruge den igen skal du angive adgangskoden. På den måde er du beskyttet mod, at uvedkommende bruger den som telefon eller får adgang til dine informationer, billeder eller programmer, hvis du mister den.

En smartphone eller en tablet er praktisk talt en computer i lille format og kan derfor få virus. Derfor er det vigtigt, at den altid er opdateret med den nyeste software.

Du skal også være opmærksom, hvis du forbinder din mobile enhed til offentlige trådløse netværk (wi-fi), der ikke er beskyttet med en adgangskode. Det kan udgøre en sikkerhedsrisiko.

De fleste modeller giver også mulighed for at få en "fjernbetjenings-funktion", hvor enheden kan spores, eller indholdet på den kan slettes, hvis den er stjålet.

Flere antivirusprogrammer til mobile enheder giver fx denne mulighed. Det kræver dog, at du har indstillet funktionerne på forhånd.