Bopælsforælder og samværsforælder er to forskellige ting og giver forskelligt ansvar og forskellige rettigheder i forhold til jeres børn.
Selv om I ønsker, at barnet skal have lige meget samvær med begge forældre, skal I stadig beslutte, hvem der er bopælsforælder, og hvem der er samværsforælder.
Hvis børnene skal bo mest hos den ene forælder, vil den forælder være bopælsforælder. Det vil sige, at hvis I har en samværsordning (også kaldet deleordning), hvor barnet bor fx 9 dage hos den ene forælder og 5 dage hos den anden, bliver den forælder, barnet er mest hos, bopælsforælder.
Her er en oversigt over, hvad I skal være enige om, når I har fælles forældremyndighed, samt hvad bopæls- og samværsforælderen kan bestemme:
Fælles forældremyndighed |
Bopælsforælder |
Samværsforælder |
Værgemål
Væsentlig medicinsk behandling og væsentlige indgreb
Skolevalg, videreuddannelse
Skolefritidsordning
Risikobetonet fritidsaktivitet
Flytning udenlands, herunder flytning til Grønland og Færørerne
Navnevalg
Religiøse forhold
Pas
|
Direkte daglig omsorg
Daginstitution
Fritidsaktiviteter
Flytning indenlands
Skolepsykolog
Børnesagkyndig rådgivning
|
Afgørelser, der relaterer sig til samvær - direkte omsorg
Fritidsaktiviteter
|
Tabel: Ansvarsområder for fælles forældremyndighed samt bopæls- og samværsforælder
Bopælsforælderens rettigheder
Børnene har deres folkeregisteradresse hos bopælsforælderen, som også er den, der kan bestemme de mere overordnede forhold angående børnenes daglige liv.
Bopælsforælderen kan søge en række tilskud fra det offentlige, fx et børnetilskud som enlig forsøger og tilskud til daginstitution.
Bopælsforælderen vil i nogle tilfælde modtage børnebidrag fra samværsforælderen. Det afhænger af jeres konkrete situation. Nogle forældre aftaler, at der ikke betales et børnebidrag. Andre forældre aftaler, at der betales børnebidrag. I tilfælde af at I ikke kan blive enige, kan Familieretshuset i nogle tilfælde fastsætte et beløb og pålægge samværsforælderen at betale børnebidrag.
Både bopæls- og samværsforælder
Hvis I har mere end ét barn sammen, og barnet er er under 18 år, kan I vælge at gøre den ene af jer til bopælsforælder for det ene barn og samværsforælder for det andet barn/de andre børn. Det behøver ikke at være én forælder, der er bopælsforældre for alle børnene.
Hvis I ikke er enige
Hvis I er uenige om barnets bopæl eller jeres samvær med barnet, kan I kontakte Familieretshuset.