Sikker brug af computeren

Her kan du læse om sikker brug af computeren, og hvordan du kan beskytte den

Læs mere og selvbetjeningsløsninger

Sikker brug af computeren kræver først og fremmest, at

  • din computer er sikret ved hjælp af virusbeskyttelse og firewall
  • computerens styresystem og programmer er opdateret

Sikker brug af computeren er også, at

  • du beskytter din computer og tjenester med stærke adgangskoder
  • du tænker dig om en ekstra gang, før du åbner vedhæftede filer i en e-mail
  • din trådløse netforbindelse er beskyttet af et stærkt kodeord, og du har slået 'kryptering' til kodeord, og du har slået 'kryptering' til
  • du ikke sender personlige oplysninger i en e-mail eller skriver dem ind det på en hjemmeside - heller ikke hvis fx. din bank eller Skatteforvaltningen anmoder dig om det
  • du tager sikkerhedskopier af dine vigtigste dokumenter, billeder og filer

På borger.dk kan du få en forklaring på de mange fagord, du kan støde på, når du læser om sikkerhed på internettet og computeren. Du kan også læse om, hvordan du beskytter dine personlige oplysninger på nettet.

Sådan beskytter du dit udstyr og undgår at sprede sikkerhedsproblemer til andre:

  1. Brug et antivirusprogram med automatisk opdatering, en firewall og et antispywareprogram. Sammen beskytter programmerne din pc mod mange angreb og skadelige programmer.
  2. Anvend opdaterede versioner af dit styresystem, din webbrowser og dit e-mailprogram. Slå automatisk opdatering til, hvor det er muligt, så glemmer du det ikke.
  3. Vær ekstra opmærksom, når du åbner vedhæftede filer. De kan indeholde virus. Pas især på filer med underlige eller lokkende navne. Også hvis de kommer fra nogen, du kender.
  4. Hvis du benytter trådløst internet, så slå kryptering til – ellers kan andre kigge med eller misbruge din internetforbindelse. Vælg stærk kryptering.
  5. Brug din sunde fornuft, eller bed andre om hjælp, hvis du er i tvivl. Selv om du har både antivirusprogram, firewall og et antispywareprogram, skal du forholde dig kritisk til de netsteder, du besøger.
  6. Brug gode adgangskoder til din computer, tablet eller smartphone.
  1. Adgangskoder er den vigtigste beskyttelse af dine ting på computeren og nettet. Du bør være særlig omhyggelig med adgangskoder til netbank, digital signatur og det trådløse netværk.
  2. En stærk adgangskode opfylder tre krav:
    • den er lang og indeholder mindst 12 tegn eller flere
    • den indeholder både små og store bogstaver
    • den indeholder et eller flere tal
  3. Brug altid to-faktorsikkerhed, hvor du kan: Facebook-konto, mail, fildelingstjenester som fx Dropbox, Google Drev, iCloud og andre netbaserede tjenester til lagring af billeder.
  4. Vær påpasselig med at afgive personlige oplysninger via e-mail. E-mail er i princippet lige så frit tilgængeligt som et åbent postkort. Hvis du sender fortroligt materiale i en e-mail, så brug kryptering og digital signatur. Hold øje med om netsteder, der beder om fortrolige oplysninger, benytter kryptering (det kan fx. fremgå af et ikon med en hængelås i browseren).
  5. Slet spam uden at åbne det, og svar ikke på spam. Hvis du åbner eller svarer på spam, kan afsenderen se det, og så får du sandsynligvis mere spam. Benyt eventuelt et spamfilter.
  6. Hent kun programmer fra netsteder, du stoler på. Undersøg om du skal afgive private oplysninger og/eller siger ja til reklamer, før du installerer. Vær især opmærksom over for fildelingsprogrammer og gratis programmer.
  7. Undgå spyware og adware. Det er programmer, som opsamler oplysninger om din identitet og adfærd og udsætter dig for uønsket annoncering, samtidig med at de gør din computer langsommere. Spyware bliver typisk installeret i det skjulte, hvis du klikker på lokkende tekst eller billeder eller uskyldigt udseende dialogbokse.
  8. Reager ikke på e-mail fra banker og betalingstjenester, hvis de indeholder links, du skal klikke på. Du skal heller ikke reagere, hvis e-mailen anmoder dig om personlige og fortrolige oplysninger. Det kan være forsøg på ”phishing”, en form for svindel hvor der linkes til falske kopier af netsteder, som du har tillid til. Brug adgangskode til log-in på din computer.
  9. Indstil sikkerhedsniveauet i din browser, så du altid bliver spurgt, når informationer, filer og programmer overføres til din computer.
  10. Vær påpasselig, når du bruger chat og instant messaging. Disse tjenester er nye og spreder sikkerhedsproblemer endnu hurtigere end e-post. Vær derfor særligt opmærksom, og klik kun på links, hvis du kan gennemskue, hvor de fører hen, og du har tillid til afsenderen.
  11. Lav sikkerhedskopier af dine vigtige dokumenter og filer, og tjek, at de kan genindlæses.

Skal jeg installere en firewall?

Til at beskytte en enkelt pc er den indbyggede firewall i Windows tilstrækkelig. Hvis du har flere pc'er, der er koblet sammen i et (eventuelt trådløst) netværk, giver en firewall god beskyttelse mod angreb udefra. Mange routere har en indbygget firewall.

Hvorfor skal jeg have en firewall, når jeg har antivirus?

Firewallen beskytter mod angreb fra internettet, der udnytter sårbarheder på din pc. Antivirus beskytter mod virus, spyware og mail-orme. Så du har brug for begge typer beskyttelse.

Hvordan slår jeg firewallen til i Windows?

  • Windows XP: Gå ind i Kontrolpanel og vælg Windows Firewall. Klik på "Slået til (anbefales).
  • Windows Vista: Gå ind i Kontrolpanel og vælg Windows Sikkerhedscenter. Klik på Windows Firewall. Klik på "Slå Windows Firewall til eller fra." Klik på "Slået til (anbefales)."
  • Windows 7: Gå ind i Kontrolpanel og vælg Windows Firewall. Klik på "Slå Windows Firewall til eller fra." Klik på "Slå Windows Firewall til" under alle netværksplaceringer.

Hvordan finder jeg ud af, om min pc er inficeret med en virus?

Brug et antivirusprogram til at scanne den. Der findes en række gratis scanningstjenester på nettet. Alternativt kan du hente et gratis antivirusprogram.

Jeg får en meddelelse om, at pc'en er inficeret. Hvad skal jeg gøre?

Kommer advarslen fra et antivirusprogram, som du selv har installeret og sat til at scanne? I modsat fald er der sikkert tale om en falsk advarsel, der skal narre dig til at købe et virkningsløst antivirusprogram. Ignorer advarslen og scan pc'en med et rigtigt antivirusprogram.

Jeg har fået en virusmail fra en ven. Er hans pc inficeret?

Ikke nødvendigvis. De virus, der spreder sig via e-mail, leder adressebogen igennem efter navne og adresser. De vælger en adresse til at sende sig selv til og en anden, som de angiver som afsender. Så afsenderadressen vil ofte være forfalsket.

En ven har sendt mig en advarsel om en ny virus, der kan ødelægge min pc. Hvad skal jeg gøre?

Du skal ikke gøre noget. Advarslen er løgn. Der findes en række løgnehistorier, der gennem mange år er blevet spredt over internettet. Hvis du modtager en advarsel, kan du søge efter information om den på nettet, evt. sammen med søgeordet "hoax" (forfalskning). Du vil sikkert opdage, at den er velkendt og ikke har noget på sig.

Hvad er spam?

Det meste spam (uønskede reklamer) er uskadeligt, men irriterende. Slet det, og brug et spamfilter til at slippe for det fremover. Undlad at besvare spam-mails eller klikke på links i spam.

Min pc er meget langsom. Hvad er der galt?

Scan den for virus og spyware. Hvis der ikke bliver fundet noget mistænkeligt, kan du undersøge den for ikke-sikkerhedsrelaterede performanceproblemer.

Hvordan beskytter jeg mit trådløse netværk?

Slå kryptering til for at undgå, at andre kan koble sig på dit trådløse netværk. De mest sikre teknologier er WPA og WPA2, mens WEP er forældet og usikker. Endvidere kan du slå udsendelse af SSID fra, så andre har sværere ved at opdage dit netværk. Hvordan det gøres, fremgår af manualen for dit trådløse netværksudstyr (typisk en trådløs router).

Jeg har fået en e-mail med en sikkerhedsopdatering. Hvad skal jeg gøre?

Ingen seriøse firmaer udsender sikkerhedsopdateringer som vedhæftede filer. Gå i stedet ind på firmaets websted og se efter, om der reelt er en opdatering, der skal installeres. Ellers er den såkaldte sikkerhedsopdatering i virkeligheden en trojansk hest.

Hvordan undgår jeg sårbarheder?

En sårbarhed er en fejl eller uhensigtsmæssighed i et program, som en angriber kan udnytte til at kompromittere sikkerheden. Du undgår sikkerhedsrisici som følge af sårbarheder ved at holde dine programmer opdateret med de seneste sikkerhedsrettelser. For programmer fra Microsoft sker det med Windows Update. Andre softwarehuse har deres egne løsninger til distribution af sikkerhedsrettelser. Der findes programmer, som kan tjekke, om dine programmer er opdateret (se listen over ressourcer).

Hvordan sikrer jeg mine billeder og dokumenter mod at gå tabt?

Tag en sikkerhedskopi af dine dokumenter med jævne mellemrum. Det nemmeste er en online løsning, hvor der automatisk tages backup. Alternativt kan du bruge en ekstern harddisk med et backupprogram. Husk at kontrollere, at du kan gendanne filer fra backuppen, før du får brug for den.

Er det farligt at slå fil- og printerdeling til?

Hvis du gerne vil dele printere eller filer mellem pc'erne på dit netværk i hjemmet, bør du beskytte netværket med en firewall. Ellers kan uvedkommende på internettet få adgang til dine computere.

Hvordan kan mine børn bruge min pc på en sikker måde?

Du kan oprette separate brugerkonti til børnene i Windows. Opret konti med begrænsede privilegier (ikke administrator), så børnene ikke kan ændre på systemindstillinger. Slå funktionen Forældrekontrol til, hvis du yderligere vil kunne kontrollere, hvad børnene skal have adgang til. Den omfatter et webfilter og muligheden for kun at tillade bestemte programmer.

Hvordan gør jeg Internet Explorer sikker?

Du kan øge sikkerheden i Internet Explorer under Funktioner -> Internetindstillinger -> fanebladet Sikkerhed. Sæt sikkerheden for zone Internet til Mellem-høj eller Høj. Hvis nogle websteder, som du kender, ikke opfører sig normalt herefter, skal du tilføje dem til zonen Websteder du har tillid til. Klik på zonens ikon og på knappen Websteder for at tilføje dem.

Hvordan beskytter jeg min webmail?

Hvis din mailudbyder tilbyder det, skal du bruge krypteret kommunikation op mod webmailserveren. Det sker ved, at du taster https i stedet for http i starten af webadressen.

Hvordan holder jeg styr på mine kodeord?

Du kan gemme dine passwords med et program, der beskytter dem med kryptering og adgangskode. På den måde kan uvedkommende kun få adgang til dem, hvis de kan gætte adgangskoden. Der findes flere gratis programmer af denne type.

Vær opmærksom på at et godt password indeholder mindst 12-14 tegn. Det indeholder både store og små bogstaver, tal og specialtegn forskellige steder i adgangskoden og ikke kun først og til sidst. Du skal ikke bruge navne på familiemedlemmer/kæledyr eller meningsbærende ord, man kan finde i en ordbog eller på nettet. Brug forskellige passwords til forskellige tjenester. Nogle systemer tillader såkaldte passphrases, der er længere kombinationer af ord.

Hvordan beskytter jeg min Facebook-konto?

Anvend altid to-faktorsikkerhed, hvor du kan. Også til din Facebook-konto. Med to-faktorsikkerhed tilføjer du et ekstra sikkerhedsskridt til din konto. Vælg hertil et i et stærkt password, som du ikke bruger til andre tjenester. Brug Facebooks indstillinger for sikkerhed og privatliv til at sikre, at uvedkommende ikke får adgang til dine data. Skriv aldrig noget, der ikke tåler dagens lys.

Hvordan kan jeg chatte sikkert?

Som udgangspunkt er det ikke farligt at bruge chatprogrammer. Men nogle skadelige programmer spreder sig via chatprogrammer. Hvis en af dine venner på chatten sender dig et link, du ikke har bedt om, kan det skyldes, at hans chatprogram er inficeret. Ring eller mail til ham for at få bekræftet, at linket er i orden, før du klikker på det.

Hvordan beskytter jeg min webside?

Din webside ligger sandsynligvis på et webhotel. Udbyderen er ansvarlig for sikkerheden på selve webhotellet. Hvis du har installeret programmer på serveren, er du selv ansvarlig for at holde dem opdateret og sikre. Sørg for at tage backup, så du kan gendanne data, hvis det bliver nødvendigt.

Hvad er cookies?

Cookies er små stumper programtekst, som websteder bruger til at holde styr på brugere med. En cookie gemmes på din pc og sendes til det websted, der har gemt den, hver gang du besøger det. Cookies udgør ingen sikkerhedsrisiko, men de kan bruges til at spore din færden på nettet.

Hvad er Java?

Java er en metode til at afvikle programkode på forskellige computertyper. Ligesom med andre programmer opdages der løbende sikkerhedsproblemer med Java. Hvis du bruger Java, skal du derfor sørge for at holde det opdateret. Det kan gøres automatisk fra Kontrolpanelet Java under fanebladet Update.

Hvad er JavaScript?

JavaScript er et programmeringssprog, der kan afvikles i en browser. Mange web-baserede angreb udnytter JavaScript. Det kan derfor være en ide at begrænse JavaScript til kun at køre på websteder, som man kender. Hvis man anvender Firefox kan man bruge tilføjelsen NoScript til at kontrollere, om websteder må afvikle JavaScript.

Hvad er ActiveX?

ActiveX er en metode til at afvikle Windows-programmer inde i Internet Explorer. De har samme muligheder som andre Windows-programmer, så man skal kun tillade ActiveX-programmer, som man har tillid til.